SKŁADNIKI: średnica ok. 26 cm - wysoki
8 jaj - oddzielić
2 łyżeczki soku z cytryny lub octu winnego
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru*
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temp. 160º C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać dokładnie - suche składniki dobrze miesza się trzepaczką rózgową.
- Na wolnych obrotach miksera spienić białka, dodać sól i sok z cytryny - ubić prawie na sztywno (struktura będzie jednolita, bez wyraźnych bąbli, a łopatki miksera zaczynają pozostawiać ślady po obrotach).
- Zacząć dodawać po trochu cukier - ubić na sztywno, aż cukier się rozpuści, a masa będzie lśniąca. Po trochu do białek dodawać żółtka - na najwolniejszych obrotach miksera - w trakcie pomagać sobie łopatką - wymieszać tylko do uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z suchymi składnikami - stopniowo przesiewać przez sito - bezpośrednio na masę jajeczną - każdorazowo delikatnie mieszając łopatką. Wylać do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec 50 minut - do suchego patyczka.
*zamiast drobnego cukru można dać kryształ - tylko dłużej trzeba ubijać, żeby się rozpuścił, a to jest połowa sukcesu do uzyskania perfekcyjnego biszkoptu. Ja czasami daję część kryształu na początku, a w dalszej kolejności drobny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz