6 kwietnia 2020

Placek włoski




Bardzo ciekawy placek ze starych przepisów, składający się z różnych warstw - można go zrobić w formie babki.  Ze składników nie wynika nic szczególnego, a zajmuje trochę więcej czasu niż zwykła babka. Uwierzcie mi - to ciasto warte jest zachodu, choć sama żeby zrobić pierwszy raz musiałam się długo namyślać. Każda warstwa tego ciasta ma inną teksturę, co powoduje, że nie jest nudne, jakby jadło się przekładane kremem.

SKŁADNIKI:  na dwie formy 11 x 37 cm

ciasto żółte:
120 g masła - miękkie
200 g cukru pudru
7 żółtek
1/2 szklanki śmietany
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna - otarta skórka i sok

ciasto białe:
7 białek
200 g drobnego cukru
wanilia - ziarenka, lub cukier waniliowy
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła - rozpuszczone

ciasto ciemne:
6 jaj - oddzielić
180 g drobnego cukru
105 g mąki pszennej
45 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa:
100 g czekolady
3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE: 

  • Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
  • Wszystkie składniki odmierzyć wcześniej, bo warstwy jedna po drugiej czekają surowe w blaszce na kolejną porcję. 
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170℃
WYKONANIE:
  1. Masło utrzeć dobrze z cukrem pudrem, potem z żółtkami. Dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - połączyć na gładką, puszystą masę. Wylać do blachy.
  2. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier - ubijać do rozpuszczenia cukru. Potem dodać wanilię, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło - delikatnie wymieszać do połączenia i wylać na ciasto żółte. 
  3. Ciasto ubić jak biszkoptowe. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać.  Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier - ubijać do rozpuszczenia cukru. Na najmniejszych obrotach dodać po jednym żółtku.  na koniec przesiewać przez sitko wymieszaną mąkę z kakao - delikatnie łopatką do uzyskania jednolitej masy. Wylać na ciasto białe.
  4. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godziny - do suchego patyczka.
  5. Polewa: do rondelka wlać olej, posiekaną czekoladę - rozpuścić nad parą. Polać wystudzone ciasto.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz