27 listopada 2020

Kostka Rafaello

Smaki jak w Rafaello: kokosowo - migdałowy, konsystencja: chrupka, kremowa, delikatna. Rafaello - to musi być coś specjalnego, niebanalnego. Ciasto bogate w składniki - tak jak lubię i jak czuję. Można uprościć: biszkopt położyć zamiast blatu migdałowego, a na spodzie rozłożyć herbatniki. 

SKŁADNIKI: forma 26 x 33 cm

1 biszkoptowy blat - wg przepisu na biszkopt...
250 ml ajerkoniaku - do kremu i do nasączenia

krem budyniowo - śmietanowy:
625 ml mleka
60 g budyniu
6 żółtek
50 g masła
cukier waniliowy
180 g cukru

660 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
5 łyżek ajerkoniaku ( z powyższej ilości)

blat migdałowy:
10 białek
250 g drobnego cukru
sok z 1/2 cytryny
ziarna z laski wanilii
3 łyżki startych na tartce biszkoptów
250 g mielonych migdałów

na wykończenie: 
100 g wiórków kokosowych
6 pralinek Rafaello - przekrojone na połówki

PRZYGOTOWANIE:
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. ok. 160º C. 
  • Blat migdałowy: ubić na sztywno białka, dodając pod koniec cukier. Jeszcze ubijając dodać sok z cytryny i wanilię. Do ubitej piany dodać migdały delikatnie mieszając łopatką - nie mikserem. Wyłożyć od razu  do tortownicy nakładając więcej na środku.
  • Piec ok. 30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć ostrożnie z formy. Wystudzić.
  • Wiórki kokosowe do wykończenia:  po upieczeniu blatu migdałowego wstawić rozsypane na blasze wiórki kokosowe. Od razu wyłączyć piekarnik - wiórki nie powinny si rumienić, tylko podsuszyć.
  • Przygotowanie kremu: z podanej ilości mleka odlać ok. 3/4 szklanki, wymieszać w nim żółtka i budyń. Resztę mleka postawić na ogień, dodać wanilię, cukier, zagotować - do gotującego dodać rozbełtany budyń, masło - zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć do powierzchni budyniu folię spożywczą - żeby nie zrobił się kożuch - zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
  • Śmietanę: mocno schłodzić, żelatynę zalać wodą, zamieszać- zostawić do napęcznienia.
WYKONANIE:
  1. Żelatynę rozpuścić wstawiając do naczynia z wrzątkiem. 
  2. Krem: śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki do żelatyny - zabełtać i od razu dodać do śmietany i razem ubić. Połączyć delikatnie z budyniem i ajerkoniakiem.
  3. Składanie: na spodzie blat biszkoptowy - nasączyć ajerkoniakiem, na to wyłożyć ok. 2/3 kremu , na krem blat migdałowy, na wierzch resztę kremu. Posypać wiórkami, zaznaczyć kwadraty i ułożyć połówki Rafaello.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz