Smaki jak w Rafaello: kokosowo - migdałowy, konsystencja: chrupka, kremowa, delikatna. Rafaello - to musi być coś specjalnego, niebanalnego. Ciasto bogate w składniki - tak jak lubię i jak czuję. Można uprościć: biszkopt położyć zamiast blatu migdałowego, a na spodzie rozłożyć herbatniki.
SKŁADNIKI: forma 26 x 33 cm
1 biszkoptowy blat - wg przepisu na biszkopt...
250 ml ajerkoniaku - do kremu i do nasączenia
krem budyniowo - śmietanowy:
625 ml mleka
60 g budyniu
6 żółtek
50 g masła
cukier waniliowy
180 g cukru
660 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
5 łyżek ajerkoniaku ( z powyższej ilości)
blat migdałowy:
10 białek
250 g drobnego cukru
sok z 1/2 cytryny
ziarna z laski wanilii
3 łyżki startych na tartce biszkoptów
250 g mielonych migdałów
na wykończenie:
250 g drobnego cukru
sok z 1/2 cytryny
ziarna z laski wanilii
3 łyżki startych na tartce biszkoptów
250 g mielonych migdałów
na wykończenie:
100 g wiórków kokosowych
6 pralinek Rafaello - przekrojone na połówki
PRZYGOTOWANIE:
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temp. ok. 160º C.
- Blat migdałowy: ubić na sztywno białka, dodając pod koniec cukier. Jeszcze ubijając dodać sok z cytryny i wanilię. Do ubitej piany dodać migdały delikatnie mieszając łopatką - nie mikserem. Wyłożyć od razu do tortownicy nakładając więcej na środku.
- Piec ok. 30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć ostrożnie z formy. Wystudzić.
- Wiórki kokosowe do wykończenia: po upieczeniu blatu migdałowego wstawić rozsypane na blasze wiórki kokosowe. Od razu wyłączyć piekarnik - wiórki nie powinny si rumienić, tylko podsuszyć.
- Przygotowanie kremu: z podanej ilości mleka odlać ok. 3/4 szklanki, wymieszać w nim żółtka i budyń. Resztę mleka postawić na ogień, dodać wanilię, cukier, zagotować - do gotującego dodać rozbełtany budyń, masło - zagotować. Zdjąć z ognia, przykryć do powierzchni budyniu folię spożywczą - żeby nie zrobił się kożuch - zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
- Śmietanę: mocno schłodzić, żelatynę zalać wodą, zamieszać- zostawić do napęcznienia.
WYKONANIE:
- Żelatynę rozpuścić wstawiając do naczynia z wrzątkiem.
- Krem: śmietanę ubić na sztywno, dodać 2 łyżki do żelatyny - zabełtać i od razu dodać do śmietany i razem ubić. Połączyć delikatnie z budyniem i ajerkoniakiem.
- Składanie: na spodzie blat biszkoptowy - nasączyć ajerkoniakiem, na to wyłożyć ok. 2/3 kremu , na krem blat migdałowy, na wierzch resztę kremu. Posypać wiórkami, zaznaczyć kwadraty i ułożyć połówki Rafaello.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz