Czekoladowiec - ciasto z pieczonych oddzielnie 3 placków czekoladowych, przełożone czekoladowym kremem maślano-budyniowym i oblane czekoladą. Idealne dla wielbicieli czekolady: wilgotne, raczej ciężkie niż lekkie - dodatek masła dodaje mu trochę kremowości. W zasadzie ciasto nie jest oblane, a obłożone czekoladą, tak jak w krajance piernikowej - polewą odwróconą. Mimo, że placki piecze się oddzielnie - to szybciutko się je robi. Nie są one rozwałkowywane, tylko rozsmarowane i piecze się dosłownie po kilka minut. Robiłam je po wakacjach, po kilku miesiącach smaków owocowo śmietanowych - jak mi się chciało takiego ciasta!
Przepis grzecznościowo dostałam jakiś czas temu - skrywany wielką tajemnicą, ale nie do końca mi pasował. Zmienione są proporcje w kremie i nieco w cieście.
SKŁADNIKI: forma 21 x 32
ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki amoniaku
250 g masła - miękkie
1 szklanka cukru pudru
6 jaj - oddzielić
szczypta soli
1/2 łyżeczki octu winnego, albo soku z cytryny
1 łyżka cukru
masa:
1/2 litra mleka
1 budyń waniliowy
2 żółtka
300 g masła - temp. pokojowa
200 g gorzkiej czekolady
polewa:
150 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
50 g czekolady mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto: mąkę wymieszać z kakao i amoniakiem - przesiać. Przygotować trzy arkusze papieru do wypieków. Piekarnik nagrzać do temperatury 170℃
- Masło utrzeć z cukrem pudrem - mikserem z trzepaczki, potem zmienić na łopatki. Dodawać po jednym żółtku, po trochu mąkę. Ubić pianę z białek, wszystko połączyć razem.
- Podzielić na trzy części, rozsmarować na papierach i piec ok. 10 min.
- Ugotować budyń do masy: proszek budyniowy połączyć z częścią mleka i żółtkami, wlać na gotujące się pozostałe mleko - zagotować energicznie mieszając. Wystudzić, mieszając co jakiś czas, albo przykryć folią w kontakcie.
WYKONANIE
- Masa: czekoladę rozpuścić nad parą - przestudzić. Masło ubić na pianę, dodawać po trochu budyń - na wolnych obrotach miksera, Pod koniec łączenia z budyniem dodawać płynną, ale nie ciepłą czekoladę.
- Przełożyć placki. Czekoladę gorzką rozpuścić z masłem, oblać* ciasto, oddzielnie rozpuścić czekoladę mleczną i ozdobić przy pomocy kornetu.
- Polewa z czekolady i małej ilości masła jest twarda - najlepiej kroić gorącym nożem. Ja zaznaczam na ile części podzielić i przecinam na początku samą czekoladę, nie naciskając mocno, tylko żeby nóż pod wpływem gorąca naciął polewę.
* ostatnio robię polewę odwróconą - sposób przedstawiony w poście na krajankę piernikową.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz