Ajerkoniak - gęsty, mocny, znakomity - oczywiście dla wielbicieli tego typu trunku. Dobry sposób na wykorzystanie żółtek. Jest gęsty, ale nie od razu po zrobieniu - jak postoi, nie oddziela się nawet po dłuższym staniu. Ten na zdjęciu robiłam 3 miesiące temu. Robiłam go nie raz - polecam. Wygrzebałam w moich starych zapiskach jeszcze jeden przepis - łagodniejszy procentowo i z mlekiem skondensowanym, ale muszę go wypróbować, zanim opublikuję.
5 żółtek
30 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
1 szklanka mleka*
1 szklanka spirytusu
WYKONANIE:
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.
- Dodawać cały czas ubijając 1 szklankę zimnego mleka.
- Ubijając dodawać po troszeczku spirytus - to jest ważne, bo masa może się zważyć i nie połączy się.
- Zlać do butelek.
* nie dodawać mleka skondensowanego. Ze zwykłym mlekiem jest tak gęste, że jak postoi to i tak trudno wylać z butelki
Smacznego, czy raczej "NA ZDROWIE"!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz