4 listopada 2013

Zupa pieczarkowo - porowa z mięsem mielonym


Zupa inna niż wszystkie ma tą zaletę, bo jest z mięsem, którego nie trzeba długo gotować.Ciekawa w smaku zupa o delikatnym smaku z racji pora i ciekawym z racji mielonego mięsa - nie każdy wie podczas jedzenia co to jest.  Zupy nie goszczą często u mnie na stole - ale za to jak są - to tylko takie, które chętnie jemy nawet przez kilka dni. Jest to zupa godna polecenia.

SKŁADNIKI:

300 g mielonego mięsa
warzywa mieszane - pietruszka, seler, marchew, zielone części pora
300 g pieczarek
duży por
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
koper - siekany
200 ml śmietany 30%

PRZYGOTOWANIE:

  • Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, małe na połówki.
  • Pora dokładnie umyć*. Odciąć ciemną zieloną część - opłukać każdy liść z osobna - można w całości dodać na wywar. Resztę pora przekroić wzdłuż - kroić w półtalarki.
  • Nastawić ok. 2 litra wody  - zagotować. Wrzucić na wrzątek warzywa mieszane - gotować. 

    WYKONANIE:
    1. Mięso przesmażyć na patelni ok. 10 min. - naciskając na nie w trakcie smażenia, żeby nie zbijało się w grudki. Uważać, żeby się nie spiekło.
    2. Do garnka z warzywami (jeśli nie chcemy ich wybierać później, a długo się gotowały można je wyjąć, zanim wrzucimy resztę) wrzucić przesmażone mięso, pora w talarkach i pieczarki. Pogotować ok. 1/2 godziny - dodać czosnek, sól, pieprz. Wyjąć warzywa mieszane, jeśli nie wyjęliśmy ich wcześniej. Dolać wody w razie potrzeby. Doprawić śmietaną, posypać koperkiem.

    *Część pora białą z jasnozieloną - przeciąć wzdłuż od połowy białej części do końca zielonej. Skierować pod strumień wody zielonym do dołu i rozkładając jak kartki książki wypłukać dokładnie.

    SMACZNEGO!



























    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz