6 listopada 2013

Ajerkoniak - likier żółtkowy


Ajerkoniak - gęsty, mocny, znakomity - oczywiście dla wielbicieli  tego typu trunku. Dobry sposób na wykorzystanie żółtek. Jest gęsty, ale nie od razu po zrobieniu - jak postoi, nie oddziela się nawet po dłuższym staniu. Ten na zdjęciu robiłam 3 miesiące temu.  Robiłam go nie raz - polecam. Wygrzebałam w moich starych zapiskach jeszcze jeden przepis - łagodniejszy procentowo i z mlekiem skondensowanym, ale muszę go wypróbować, zanim opublikuję. 

SKŁADNIKI:

5 żółtek
30 dkg cukru pudru
cukier waniliowy
1 szklanka mleka*
1 szklanka spirytusu

WYKONANIE:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. 
  2. Dodawać cały czas ubijając 1 szklankę zimnego mleka.
  3. Ubijając dodawać po troszeczku spirytus - to jest ważne, bo masa może się zważyć i nie połączy się.
  4. Zlać do butelek.

* nie dodawać mleka skondensowanego. Ze zwykłym mlekiem jest tak gęste, że jak postoi to i tak trudno wylać z butelki

Smacznego, czy raczej "NA ZDROWIE"!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...