Mięso w warzywach jest to bardzo proste danie - warzyw nie musimy dodać dużo wystarczy jak dodamy tylko trochę - dla walorów smakowych i dla zmiękczenia mięsa - ostatnio bardzo cenię dodatek jabłka. Tak podane mięso robię częściej niż jakiekolwiek kotlety - ponieważ zużywa się mniej tłuszczu - jest bogaty dodatek warzyw mogą być dodane i inne warzywa, mięso jest bardzo smaczne, mięciutkie, łatwo się odgrzewa. Na drugi dzień można podlać wodą i podać jako zupę gulaszową - smacznie i zdrowo.
SKŁADNIKI:
ok. 1,60 kg łopatki wieprzowej
olej do obsmażenia mięsa
1 duża cebula
kawałek pora
1 duża marchewka
1 małe kwaśne jabłko, albo pół
kawałek papryczki chili - ja daję suszoną - drobniutko siekam
1 suszony grzybek - niekoniecznie
ziele angielskie
liść laurowy
ok. 3/4 kg ziemniaków - obrać, opłukać
1/2 papryki - w paski
1 mały pomidor w kosteczkę
czosnek
pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać, osuszyć.
- Cebulę i pora -pokroić w pół-talarki
- Pokroić paprykę.
WYKONANIE:
- W głębokim rondlu* rozgrzać olej - włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu mięso ze wszystkich stron - z nieobsmażonym mięsem obchodzimy się delikatnie i przewracamy dopiero, jak będzie ścięta skórka i będzie można go oderwać i przewrócić.
- Jak mięso będzie obsmażone - do niego wrzucić cebulę, pora, marchew w słupki - chwilę przesmażyć do zmiękczenia warzyw.
- Dodać jabłko starte na tartce, pokruszonego grzybka, dodać chili (jeśli suszone), ziele, liść laurowy - szczelnie przykryć i dusić na bardzo małym ogniu - ok. 1 godziny. Jak pokrywka jest szczelna nie ma potrzeby zaglądać, mieszać ani podlewać wodą - warzywa puszczają wystarczająco dużo soku.
- Po ok. godzinie dodać paprykę, pomidor, wycisnąć czosnek, ziemniaki pokrojone co najmniej na ćwiartki, albo jak duże to na więcej części.
- Sporo posolić, posypać pieprzem - dobrze przykryć i dusić jeszcze ok. 1 godziny, albo do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest ciągle twarde - można pod koniec duszenia pokroić w plastry i w takim stanie dusić dalej.
*rondel, czy patelnia powinna mieć dobrze przylegającą pokrywę. Starać się nie zaglądać do potrawy - ja słucham - jak pyrka pod pokrywką to znaczy, że jest płyn (jak skwierczy - to znaczy, że przywiera i trzeba może podlać wodą)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz