28 listopada 2013

Sztuka mięsa duszona w warzywach z ziemniakami


Mięso w warzywach jest to bardzo proste danie - warzyw nie musimy dodać dużo wystarczy jak dodamy tylko trochę - dla walorów smakowych i dla zmiękczenia mięsa - ostatnio bardzo cenię dodatek jabłka.  Tak podane mięso robię częściej niż jakiekolwiek kotlety - ponieważ zużywa się mniej tłuszczu - jest bogaty dodatek warzyw  mogą być dodane i inne warzywa, mięso jest bardzo smaczne, mięciutkie, łatwo się odgrzewa. Na drugi dzień można podlać wodą i podać jako zupę gulaszową - smacznie i zdrowo.

SKŁADNIKI:  

ok. 1,60 kg łopatki wieprzowej
olej do obsmażenia mięsa
1 duża cebula
kawałek pora
1 duża marchewka
1 małe kwaśne jabłko, albo pół
kawałek papryczki chili - ja daję suszoną - drobniutko siekam
1 suszony grzybek - niekoniecznie
ziele angielskie
liść laurowy

ok. 3/4 kg ziemniaków - obrać, opłukać
1/2 papryki - w paski
1 mały pomidor w kosteczkę
czosnek
pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:
  • Mięso opłukać, osuszyć. 
  • Cebulę i pora -pokroić w pół-talarki
  • Pokroić paprykę.

WYKONANIE:

  1. W głębokim rondlu* rozgrzać olej - włożyć mięso, obsmażyć na dużym ogniu  mięso ze wszystkich stron - z nieobsmażonym mięsem obchodzimy się delikatnie i przewracamy dopiero, jak będzie ścięta skórka i będzie można go oderwać i przewrócić. 
  2. Jak mięso będzie obsmażone - do niego wrzucić cebulę, pora,  marchew w słupki - chwilę przesmażyć do zmiękczenia warzyw.
  3. Dodać jabłko starte na tartce, pokruszonego grzybka, dodać chili (jeśli suszone), ziele, liść laurowy - szczelnie przykryć i dusić na bardzo małym ogniu - ok. 1 godziny. Jak pokrywka jest szczelna nie ma potrzeby zaglądać, mieszać ani podlewać wodą - warzywa puszczają wystarczająco dużo soku.
  4. Po ok. godzinie dodać paprykę, pomidor, wycisnąć czosnek, ziemniaki pokrojone co najmniej na ćwiartki, albo jak duże to na więcej części.
  5. Sporo posolić, posypać pieprzem - dobrze przykryć i dusić jeszcze ok. 1 godziny, albo do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest ciągle twarde - można pod koniec duszenia pokroić w plastry i w takim stanie dusić dalej.
*rondel, czy patelnia powinna mieć dobrze przylegającą pokrywę. Starać się nie zaglądać do potrawy - ja słucham - jak pyrka pod pokrywką to znaczy, że jest płyn  (jak skwierczy - to znaczy, że przywiera i trzeba może podlać wodą)

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...