SKŁADNIKI:
300 g mielonego mięsa
warzywa mieszane - pietruszka, seler, marchew, zielone części pora
300 g pieczarek
duży por
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
koper - siekany
200 ml śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE:
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, małe na połówki.
- Pora dokładnie umyć*. Odciąć ciemną zieloną część - opłukać każdy liść z osobna - można w całości dodać na wywar. Resztę pora przekroić wzdłuż - kroić w półtalarki.
- Nastawić ok. 2 litra wody - zagotować. Wrzucić na wrzątek warzywa mieszane - gotować.
- Mięso przesmażyć na patelni ok. 10 min. - naciskając na nie w trakcie smażenia, żeby nie zbijało się w grudki. Uważać, żeby się nie spiekło.
- Do garnka z warzywami (jeśli nie chcemy ich wybierać później, a długo się gotowały można je wyjąć, zanim wrzucimy resztę) wrzucić przesmażone mięso, pora w talarkach i pieczarki. Pogotować ok. 1/2 godziny - dodać czosnek, sól, pieprz. Wyjąć warzywa mieszane, jeśli nie wyjęliśmy ich wcześniej. Dolać wody w razie potrzeby. Doprawić śmietaną, posypać koperkiem.
*Część pora białą z jasnozieloną - przeciąć wzdłuż od połowy białej części do końca zielonej. Skierować pod strumień wody zielonym do dołu i rozkładając jak kartki książki wypłukać dokładnie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz