14 grudnia 2013

Piernik wyborny - na którego nie trzeba czekać


To jest piernik, który nie wymaga leżakowania, dojrzewania - tak samo dobry zaraz po upieczeniu, jak i później. Z przypraw korzennych daje się do niego tylko goździki i cynamon koniecznie świeżo zmielone - dzięki nim i dodatku miodu kryje w sobie tajemnicę wyjątkowego aromatu. Dobry jest dla zapominalskich - można go upiec na święta w ostatniej chwili. Od lat przeze mnie wypróbowany - polecam. Na końcu podaję przepis na polewę - ostatni przeze mnie preferowana - ładnie się rozlewa, ładnie zastyga i jest zawsze lśniąca.

SKŁADNIKI: na dwie długie blaszki "keksówki"

200 g masła
8 dużych jaj - oddzielić
500 g cukru pudru
500 g miodu - płynny
2 pełne łyżki korzeni - świeżo zmielony cynamon i goździki
800 g mąki krupczatki
1/2 - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 
20 g proszku do pieczenia
skórka pomarańczowa, orzechy, migdały

Polewa czekoladowa:
1/4 szklanki cukru
7 łyżek wody
200 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:
  • Ciasto jest bardzo gęste nie nadaje się do ubijania łopatkami - najlepiej mikserem stojącym. 
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Miód jeśli jest w stanie stałym - rozpuścić i wystudzić.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170 º C.
    WYKONANIE:
    1. Masło utrzeć na pianę, dodawać żółtka, cukier, zimny miód, korzenie, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
    2. Później śmietanę, resztę mąki.
    3. Na koniec pianę z białek - najpierw dodać część - zmieszać wszystko, aż ciasto się rozluźni. Potem dodać jeszcze pianę na dwa razy - delikatnie mieszając.
    4. Dodać bakalie - wymieszać, 
    5. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 º C - po pół godziny zwiększyć temperaturę.do 200  º C - piec w sumie ok. 1 godziny. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.
    6. Piernik, po wystudzeniu można przełożyć masą lub powidłami, polać czekoladą lub polewą czekoladową  i udekorować.
    Polewa czekoladowa:  wodę zagotować z cukrem - mieszać do rozpuszczenia. Dodać po trochu połamaną czekoladę i mieszać, aż uzyskamy gładką i lśniącą masę - od razu wylewać na ciasto.

    Dekoracja gwiazdki:

    Kupiłam opakowanie gotowych gwiazdek czekoladowych - było tam osiem gwiazdek z ciemnej czekolady i 4 z białej, ale te gwiazdki, żeby się nie połamały są w takich wytłaczankach. Podgrzałam w kąpieli wodnej białą czekoladę - zalałam foremki, wyrównałam nożem, wstawiłam do lodówki. Po krótkim czasie ostrożnie wyjęłam - niewiele różnią się od kupionych - te z prawej są kupione. Gwiazdki z foremek trzeba wyjmować od razu po wyjęciu z lodówki. 

    SMACZNEGO!





























    Źródło przepisu na piernik: Jadwiga Kłossowska "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora"

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz