Potrawa - bardzo prosta w wykonaniu - jest często w moim domowym menu. Bardzo mi smakuje, bo ma odmienne od zazwyczaj stosowanych przeze mnie smaków. Przepis ten był kilka lat temu na opakowaniu "Przyprawy chińskiej 5 smaków" Jakiś czas nie robiłam, nie zapisywałam, bo wiedziałam że jest na opakowaniu. Byłam w kłopocie, bo producent zmienił przepis na opakowaniu i czym prędzej go zapisałam - przepis nie jest skomplikowany. Składniki przyprawy: koper włoski, pieprz czarny, goździki, cynamon, kmin rzymski. Dodatek tej przyprawy oraz cukru, czosnku i sosu sojowego sprawia, że potrawa ma bardzo oryginalny smak.
SKŁADNIKI: - nie solić, wystarczy sos sojowy
500 g piersi z kurczaka
3 kolorowe papryki
2 duże marchwie
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka przyprawy chińskiej pięć smaków
1/4 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- piersi pokroić w drobne paski
- papryki pokroić w paski
- marchew umyć, oskrobać i pokroić w słupki*
WYKONANIE:
- Obsmażyć na oleju pokrojone piersi kurczaka - przełożyć do drugiego rondla i utrzymywać na bardzo małym ogniu.
- Na tej samej patelni, co smażył się kurczak - smażyć marchew i papryki - do miękkości.
- Połączyć warzywa z mięsem - dodać zmiażdżony czosnek, łyżeczkę cukru i łyżeczkę przyprawy chińskiej pięć smaków- dusić pod przykryciem ok. 10 min.
- Wodę wymieszać z sosem sojowym - dodać mąkę ziemniaczaną - połączyć i dodać do potrawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 5 min. Podawać z ryżem.
* dodałam za dużo marchwi - paprykę miałam mrożoną i jak rozmarzła - prawie zginęła w marchwi. Proporcje powinny być takie pół na pół - ale i wyszło bardzo dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz