Są to śledzie, które można przygotować kilka dni wcześniej - ponieważ cebula i pieczarki, które się do nich dodaje jest zaparzana gorącą wodą z octem. Nie trzeba już dodawać świeżej cebuli - przed postawieniem na stół wystarczy wyjąć ze słoika. Delikatny ocet uwalnia się z cebuli i pieczarek do oleju - są bardzo dobre i śledzie i pieczarki.
SKŁADNIKI:
700 g filetów śledziowych
500 g pieczarek
1 duża cebula
500 ml wody
125 ml octu 10%
ziele angielskie
listek laurowy
tymianek - szczypta
sok z 1/2 cytryny
świeżo zmielony pieprz
olej - do zalania
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie oczyścić, wypłukać - moczyć w wodzie ok. 3 godzin, zmieniając wodę. Można przedostatnie moczenie zrobić z mlekiem. Odcedzić, pokroić w szersze paski.
- Pieczarki oczyścić, umyć - pokroić w plasterki.
- Cebulę obrać - pokroić w kostkę.
- Zagotować wodę z octem i przyprawami.
- Na wrzątek wrzucić pieczarki - gotować ok 15 min. - odcedzić, nie wylewając zalewy.
- Do tej samej zalewy wrzucić cebulę - nie gotować, odcedzić po 5 - u minutach - wylać ocet, zostawić tylko przyprawy.
- Połączyć pieczarki, cebulę, przyprawy - wystudzić, dodać sok z cytryny i wymieszać z pokrojonymi śledziami.
- Układać w słoju - zalać olejem. Najlepsze na trzeci dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz