19 grudnia 2013

Śledzie z cebulą i pieczarkami gotowanymi w delikatnym occie

Są to śledzie, które można przygotować kilka dni wcześniej - ponieważ cebula i pieczarki, które się do nich dodaje jest zaparzana gorącą wodą z octem. Nie trzeba już dodawać świeżej cebuli - przed postawieniem na stół wystarczy wyjąć ze słoika. Delikatny ocet  uwalnia się z cebuli i pieczarek do oleju - są bardzo dobre i śledzie i pieczarki. 

SKŁADNIKI:

700 g filetów śledziowych
500 g pieczarek
1 duża cebula

500 ml wody
125 ml octu 10%
ziele angielskie
listek laurowy
tymianek - szczypta

sok z 1/2 cytryny
świeżo zmielony pieprz
olej - do zalania

PRZYGOTOWANIE:
  • Śledzie oczyścić, wypłukać - moczyć w wodzie ok. 3 godzin, zmieniając wodę. Można przedostatnie moczenie zrobić z mlekiem. Odcedzić, pokroić w szersze paski. 
  • Pieczarki oczyścić, umyć  - pokroić w plasterki.
  • Cebulę obrać - pokroić w kostkę.
WYKONANIE:
  1. Zagotować wodę z octem i przyprawami.
  2. Na wrzątek wrzucić pieczarki - gotować ok 15 min. - odcedzić, nie wylewając zalewy.
  3. Do tej samej zalewy wrzucić cebulę - nie gotować, odcedzić po 5 - u minutach - wylać ocet, zostawić tylko przyprawy.
  4. Połączyć pieczarki, cebulę, przyprawy - wystudzić, dodać sok z cytryny i wymieszać z pokrojonymi śledziami.
  5. Układać w słoju - zalać olejem. Najlepsze na trzeci dzień.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz