16 grudnia 2013

Śledzie z jabłkami, żurawiną i sosem chrzanowym


























Bardzo efektowny sposób podania śledzi, kiedyś zapisałam w trakcie programu telewizyjnego z Makłowiczem. Przy czym są bardzo dobre - ze śmietanowego sosu nie robi się ciapa. Samo ułożenie na półmisku robić przed położeniem na stole, a wszystko oddzielnie można przygotować wcześniej. Z dodatkiem żurawiny są pycha.

SKŁADNIKI:

4 płaty śledziowe - mogą być gotowe z octu 
olej czy oliwka,
sól, pieprz, sok z cytryny

100 g żurawiny - może być ze słoiczka 
2 duże jabłka 
100 ml  śmietany 36%
sok z cytryny
2 łyżeczki chrzanu
sól, pieprz biały
koper 

PRZYGOTOWANIE:

  • Śledzie jeśli nie mamy zrobionych zrobić wg przepisu na śledzie pieprzowe na moim blogu albo wymoczyć przez ok. 3 godzin, zmieniając wodę, jedno dłuższe moczenie zrobić z dodatkiem mleka. Odciąć nieładne ogonki - rozłożyć na talerzu, skropić obficie cytryną, pieprzem i odrobiną cukru - skropić oliwką, albo olejem Jeśli nie robimy na bieżąco do stołu - złożyć do słoika i zalać oliwką.
  • Schłodzić śmietanę i naczynie, w którym będzie ubita.
  • Żurawina - ja robiłam z mrożonej - włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody, chwilę pogotować, część rozgnieść łyżką - wsypać ok. 1 łyżki cukru i wystudzić.
WYKONANIE:
  1. Śledzie jeśli są duże płaty - skrócić z długości - przeciąć wzdłuż na pół - będzie 8 kawałków
  2. Jabłka umyć - wykroić z nich 8 grubszych plastrów - wykroić gniazda nasienne - skropić cytryną, żeby nie ciemniały.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać łyżkę soku z cytryny, sól, biały pieprz. Dodać chrzan i wymieszać łyżką.
  4. Na krążki jabłek nałożyć sos, dookoła jabłka ułożyć połówki śledzi, udekorować żurawiną i koperkiem.
SMACZNEGO! 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz