31 grudnia 2013

Trufle czekoladowo - śliwkowe z korzenną nutą

Wędzona śliwka zmiksowana z płynną czekoladą i piernikiem - może być inny dodatek. Bardzo dobre i szybkie w wykonaniu, a po za tym  zdrowe.  Chodzą za mną  truflle z samej czekolady - może lepsze od tych - a czy lepsze? - na pewno inne.

SKŁADNIKI: ok. 20 szt.

100 g piernika*
300 g śliwek wędzonych
2 łyżki rumu
100 g gorzkiej czekolady 
1 łyżka masła

do obtoczenia:
posiekane orzechy włoskie
kakao

PRZYGOTOWANIE:
  • Piernik zmiksować na gruby piasek. 
  • Śliwki jeśli twarde namoczyć w wodzie, żeby zmiękły. Jeśli miękkie, dodać rum i rozdrobnić blenderem na masę.
WYKONANIE:
  1. Czekoladę rozdrobnić i razem masłem rozpuścić nad parą wodną.
  2. Piernik wsypać do śliwek, wymieszać na masę, dodać ciepłą czekoladę. Wyrobić chwilę łyżką, albo ręką - do połączenia. 
  3. Formować w rękach kulki, obtaczać w kakao lub posiekanych orzechach.
*Zamiast piernika można dać inne ciasto, czy ciasteczka i odrobinę zapachu lub mielonej przyprawy korzennej.

SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...