Jak zrobić małe, ładne uszka? Pod postem - dwa rodzaje łączenia uszek. Barszcz czerwony z uszkami z suszonych grzybów - takie najlepsze. U mnie na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo, bez wyjątku - zawsze. Do uszek wcale nie potrzeba dużo grzybów - farszu nie nakłada się dużo. Kiedyś upychałam i nie wiedziałam dlaczego wycinając małe kwadraciki - wychodzą duże uszka - a to właśnie dlatego, że rozpychałam je farszem.
SKŁADNIKI:
ciasto:
400 g mąki
ok. 1 szkl. gorącej wody
szczypta soli
farsz:
50 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
olej, masło do smażenia cebuli
pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
- Namoczyć grzyby - najlepiej poprzedniego dnia. Gotować do miękkości - odcedzić
- Przygotować farsz: Posiekać cebulę - usmażyć na złoto w oleju z dodatkiem masła. Same kapelusze grzybów drobno posiekać, resztę rozdrobnić np. rozdrabniaczem do warzyw. Połączyć grzyby, cebulę, bułkę tartą - doprawić solą i pieprzem - dobrze wyrobić.
- Przygotować ciasto - powinno być twardsze niż na pierogi. Wysypać mąkę do miski, lub na stolnicę - zrobić w środku dołek - wlewać gorącą wodę zagarniając mąkę - ja to robię najpierw nożem. Wsypać szczyptę soli. Wyrobić dobrze. Odstawić przykryte miską na co najmniej 20 min.
WYKONANIE:
- Rozwałkować ciasto - ciąć na paski - paski na kwadraciki o boku ok.2,5 cm.
- Nakładać na środek czubkiem łyżeczki farsz. Zlepiać na kształt chusteczki i ciągnąć za oba końce zlepić ze sobą. Dwa sposoby zlepienia końców, z lewej strony bardziej ciągnąć krzyżuje się ze sobą i dociska w środku. Z prawej strony łączy się ze sobą na samych końcach. Na zdjęciu może mało to jest widoczne, ale w trakcie zobaczycie - ja robiłam tak jak z lewej strony - są bardziej zwięzłe i nie rozciągają się w gotowaniu.
- Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 3. Odcedzić, rozłożyć na talerze do wystygnięcia.
SMACZNEGO!
Nie napisałam - z tej porcji wyszło 150 uszek.
OdpowiedzUsuń