23 grudnia 2013

Uszka z suszonych grzybów do czerwonego barszczu















Jak zrobić małe, ładne uszka? Pod postem - dwa rodzaje łączenia uszek. Barszcz czerwony z uszkami z suszonych grzybów - takie najlepsze. U mnie na Święta Bożego Narodzenia obowiązkowo, bez wyjątku - zawsze. Do uszek wcale nie potrzeba dużo grzybów - farszu nie nakłada się dużo. Kiedyś upychałam i nie wiedziałam dlaczego wycinając małe kwadraciki - wychodzą duże uszka - a to właśnie dlatego, że rozpychałam je farszem.

SKŁADNIKI:

ciasto:
400 g mąki
ok. 1 szkl. gorącej wody
szczypta soli

farsz:
50 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
olej, masło do smażenia cebuli
pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE:

  • Namoczyć grzyby - najlepiej poprzedniego dnia. Gotować do miękkości - odcedzić
  • Przygotować farsz: Posiekać cebulę - usmażyć na złoto w oleju z dodatkiem masła. Same kapelusze grzybów drobno posiekać, resztę rozdrobnić np. rozdrabniaczem do warzyw. Połączyć grzyby, cebulę, bułkę tartą - doprawić solą i pieprzem - dobrze wyrobić.
  • Przygotować ciasto - powinno być twardsze niż na pierogi.  Wysypać mąkę do miski, lub na stolnicę - zrobić w środku dołek - wlewać gorącą wodę zagarniając mąkę - ja to robię najpierw nożem. Wsypać szczyptę soli. Wyrobić dobrze. Odstawić przykryte miską  na co najmniej 20 min.
WYKONANIE:
  1. Rozwałkować ciasto - ciąć na paski - paski na kwadraciki o boku ok.2,5 cm.
  2. Nakładać na środek czubkiem łyżeczki farsz. Zlepiać na kształt chusteczki i ciągnąć za oba końce zlepić ze sobą. Dwa sposoby zlepienia końców, z lewej strony bardziej ciągnąć krzyżuje się ze sobą i dociska w środku. Z prawej strony łączy się ze sobą na samych końcach. Na zdjęciu może mało to jest widoczne, ale w trakcie zobaczycie - ja robiłam tak jak z lewej strony - są bardziej zwięzłe i nie rozciągają się w gotowaniu.
  3. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok. 3. Odcedzić, rozłożyć na talerze do wystygnięcia.
SMACZNEGO!








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...