19 stycznia 2014

Galaretka kajmakowa - dulce de leche

Kajmak, mleko, woda i żelatyna i mamy prosty, pyszny deser z kajmaku.  Ja zrobiłam w silikonowej formie babkowej - trochę źle się nakłada na talerzyki, ale nie ma co dodawać więcej żelatyny, bo konsystencja jest idealna - lepiej zrobić w małych porcjach - salaterkach, lub foremkach do mufinek. Koniecznie podawać z bitą, niesłodzoną śmietaną, żeby złagodzić słodycz galaretki.

SKŁADNIKI:  na 1 porcję: ja robiłam z dwóch porcji - średnica 20 cm.

składniki :
3 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki wody - wrzącej
1 puszka kajmaku z puszki lub  mleka skondensowanego słodzonego
1 i 1/2 szklanki mleka
laska wanilii

250 ml śmietany kremówki 30 - 36%
1 łyżeczka żelatyny do śmietany
ok. 50 ml. wody

WYKONANIE:

  • Jeśli nie mamy gotowej masy kajmakowej - nastawić puszkę mleka - zalać całą wrzątkiem i gotować 2,5 godziny. Otwierać się po lekkim przestygnięciu.
  • Żelatynę zalać wrzątkiem - zmieszać do rozpuszczenia.
  • Zagotować mleko z wanilią*. Wyjąć kajmak z puszki i dodając porcjami  mleko zmiksować  lub mieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Jeśli mikserem nie ubijać długo, żeby nie napowietrzać, tylko rozmieszać.
  • Dodać wodę z żelatyną.
  • Rozlać masę do foremek. Wyjmować po całkowitym stężeniu - jeśli nie w silikonowych foremkach - to przed wyjęciem wkładać na momment do gorącej wody, udekorować bitą śmietaną - albo jeść bezpośrednio z salaterek.
  • Bita śmietana: Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie - włożyć z naczyniem do wrzącej wody - mieszać do rozpuszczenia. Ubić śmietanę - nie przerywając ubijania dodać żelatynę.

*rozciąć laskę wanilii- włożyć do mleka ziarenka i wrzucić laskę, po ugotowaniu wyjąć laskę.

SMACZNEGO!


























Źródło: http://www.meals.com/recipe/dulce-de-leche-gelatin-138914 przepis nieco zmieniony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz