14 stycznia 2014

Kluski śląskie

Pyszne - mięciustkie i puszyste. Podobny skład jak klusek kopytek, ale dzięki mące ziemniaczanej - to są całkiem inne kluski. Doskonale smakują z sosami, z serem, z bułką tartą, czy nawet z samym masłem. Te przygotowałam do sosu pieczarkowego, który opublikuję w następnym poście - dlatego są takie "gołe".

SKŁADNIKI:

ok. 1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 żółtko
sól

PRZYGOTOWANIE:
  • Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić bez przykrycia, żeby dobrze odparowały.  Przecisnąć przez praskę czy maszynkę do mięsa.
  • Ułożyć ziemniaki w misce - przycisnąć, żeby nie były napuszone od mielenia.
  • Odciąć 1/4 objętośći ziemniaków - to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną - jak na zdjęciu.
  • Dodać jajko i żółtko, sól - zagnieść do jednolitego połączenia. Nie gnieść długo.
  • Odrywać z ciasta nieduże kawałki - formować kulkę, w której palcem robić wgłębienie.
WYKONANIE:
  1. Nastawić w większym garnku dużo wody, osolić.
  2. Wrzucać na wrzątek partiami. Przykryć do wypłynięia na powierzchnię i od tego momentu gotować bez przykrycia ok. 2 min. - od razu wyjmować łyżką cedzakową.
  3. Najlepsze są od razu ugotowane. Jeśli nie wszystkie zjemy od razu - trzeba przelać wodą, lub rozłożyć na półmisku - żeby się nie posklejały.
SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz