7 marca 2014

Malinowe tiramisu

Pyszny deser na niedzielę z mrożonych malin - o tej porze roku smakuje lepiej jak latem ze świeżych. Masa śmietanowa z mascarpone z dodatkiem bezpiecznych żółtek i żelatyny - doskonała konsystencja i smak. Polewa owocowa lekko kwaśna dobrze komponuje się z masą śmietanową i biszkoptami namoczonymi w malinowym soku z rumem.

SKŁADNIKI: forma 35 na 14 cm

ok. 24 szt. biszkoptów*
50 ml. soku z pomarańczy
50 ml. rumu 35-40%
100 ml syropu/soku malinowego
ok. 700 g malin - mogą być mrożone

Masa śmietanowa:
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka + 1/4
5 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany kremówki
500 g mascarpone

Polewa owocowa:
maliny-  przetarte uzupełnić wodą, żeby było ok. 3/4 szklanki
1/3 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej +50 ml wody
2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. wody

PRZYGOTOWANIE:
  • Podłużną blaszkę wyłożyć folią spożywczą.
  • Zmieszać sok, syrop i rum.
  • Schłodzić śmietanę i naczynie, w którym będzie ubijana.
  • Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnego mleka.
WYKONANIE:
  1. Żółtka utrzeć z cukrem. Pół szklanki mleka zagotować, wlać do ubitych żółtek - energicznie wymieszać, wlać z powrotem do garnka i nastawić na palnik średniej mocy i mocno podgrzać, wyłączyć tuż przed zagotowaniem - dodać namoczoną żelatynę**, mieszać do rozpuszczenia.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, oddzielnie ubić mascarpone. Masę żółtkową najpierw połączyć z serkiem mascarpone - mikserem na wolnych obrotach, potem połączyć delikatnie, przy pomocy łopatki z bitą śmietaną.
  3. Na dno blaszki wyłożyć część masy śmietanowej, na niej układać biszkopty zanurzane na chwilę w soku z rumem, na to część masy śmietanowej - wysypać ok. połowę malin, przykryć resztą masy śmietanowej. Na wierzch ułożyć warstwę moczonych biszkoptów. Przykryć szczelnie folią.
  4. Wstawić do lodówki do stężenia. Po całkowitym stężeniu, odwrócić na półmisek, zdjąć folię.
  5. Maliny - odłożyć ok. połowę tego co zostało, resztę zagotować z wodą, cukrem i sokiem z cytryny - chwilę pogotować. Przetrzeć przez sito - uzupełnić wodą jeśli trzeba, żeby było 3/4 szklanki płynu. Połączyć z napęczniałą żelatyną**. Wystudzić, wylać część na wierzch deseru. Owoce wymieszać z resztą polewy i wyłożyć lekko tężejące.

*Ilość biszkoptów zależy od wielkości formy.
** Żelatynę zawsze lepiej dodawać rozpuszczoną - rozpuścić wstawiając ze szklanką do wrzątku.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...