14 marca 2014

Torcik śmietanowy ze świeżym kokosem i malibu

Lekki jak obłok, niebiański w smaku. Delikatnie kokosowy, super wilgotny krem i odpowiednie nasączenie biszkoptu. Prosty  w wykonaniu - jeden rodzaj masy i biszkopt. Dla wielbicieli śmietanowych tortów i kokosa.

SKŁADNIKI:  tortownica 22 cm

Biszkopt:
5 jaj - oddzielić
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki

Krem:
500 ml. śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki śmietanki kokosowej z puszki mleka kokosowego
1 łyżka cukru pudru
miąższ z jednego kokosa - 1/4  zostawić do przybrania
1/2 szklanki wody z kokosa
2 łyżeczki żelatyny

Do nasączenia:
1/3 szklanki malibu
1/2 szklanki wody kokosowej pozostałej po oddzieleniu od śmietanki
1 łyżeczka cukru

Do dekoracji:
Płatki z 1/4 kokosa, zrobione obieraczką do jarzyn
wiórki kokosowe - gotowe

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec biszkopt  - może być wg przepisu na biszkopt niezawodny. Piekarnik nagrzać do temp. 150º C.  Białka spienić na średnich obrotach - dodać sól i sok z cytryny - ubić zwiększając obroty ubić na sztywno - dodać cukier w trzech porcjach,  sypiąc strużką na ubijane białka. Ubijać jeszcze ok. 3 - 5 min. Od razu pianę połączyć delikatnie z żółtkami na jednolitą masę  - można mikserem na najwolniejszych obrotach. Połączyć z mąką - przesiewając przez sitko na masę jajeczną - najlepiej miesza się silikonową łopatką, prowadząc ją od brzegów naczynia do środka. Piec w obręczy, albo tortownicy wykładając tylko dno papierem do wypieków. Piec zwiększając temp. do ok.180º C ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem, czy jest upieczony.
  • Przygotować wodę i miąższ z kokosa - na moim blogu "jak otworzyć i obrać kokosa"
  • Miąższ z kokosa zmielić jak najdrobniej - trzeba dość długo i dobrym rozdrabniaczem, żeby wyszła prawie miazga.
  • Schłodzić śmietanę i śmietankę kokosową razem z naczyniem do ubijania - najlepiej ze stali nierdzewnej.
WYKONANIE:
  1. Biszkopt podzielić na trzy blaty
  2. Połączyć składniki do nasączenia.** 
  3. Namoczyć w szklance z  wodą z kokosa - żlelatynę. Wstawić do wrzątku i rozpuścić.
  4. Ubić śmietanki na sztywno - dodając pod koniec cukier puder.
  5. Zmielony kokos połączyć z żelatyną, potem delikatnie z ubitą śmietanką.
  6. Ułożyć na paterze jeden blat biszkopta - nasączyć 1/3 płynu, wyłożyć 1/3 kremu. Drugi blat - nasączyć 1/3 płynu, wyłożyć 1/3 kremu. Ostatni blat nasączyć ostatnią porcją płynu i całość obłożyć pozostałym kremem i  udekorować płatkami z kokosa.  Można dodatkowo posypać gotowymi wiórkami kokosowymi.

* Dałam śmietankę otrzymaną z mleka kokosowego w  puszce. Mleko musi odstać, ostrożnie przewrócić dnem do góry i otworzyć - zlać wodę kokosową, śmietanka wyraźnie oddziela się od mleka (a właściwie wody kokosowej) - wybrać śmietankę 
**Ja wlewam do małej butelki po wodzie, z diurkami zrobionymi w nakrętce - w ten sposób dobrze i równomiernie nasącza  się biszkopt, można użyć butelki ze smoczkiem.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz