Lekki jak obłok, niebiański w smaku. Delikatnie kokosowy, super wilgotny krem i odpowiednie nasączenie biszkoptu. Prosty w wykonaniu - jeden rodzaj masy i biszkopt. Dla wielbicieli śmietanowych tortów i kokosa.
SKŁADNIKI: tortownica 22 cm
Biszkopt:
5 jaj - oddzielić
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Krem:
500 ml. śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki śmietanki kokosowej z puszki mleka kokosowego
1 łyżka cukru pudru
miąższ z jednego kokosa - 1/4 zostawić do przybrania
1/2 szklanki wody z kokosa
2 łyżeczki żelatyny
Do nasączenia:
1/3 szklanki malibu
1/2 szklanki wody kokosowej pozostałej po oddzieleniu od śmietanki
1 łyżeczka cukru
Do dekoracji:
Płatki z 1/4 kokosa, zrobione obieraczką do jarzyn
wiórki kokosowe - gotowe
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec biszkopt - może być wg przepisu na biszkopt niezawodny. Piekarnik nagrzać do temp. 150º C. Białka spienić na średnich obrotach - dodać sól i sok z cytryny - ubić zwiększając obroty ubić na sztywno - dodać cukier w trzech porcjach, sypiąc strużką na ubijane białka. Ubijać jeszcze ok. 3 - 5 min. Od razu pianę połączyć delikatnie z żółtkami na jednolitą masę - można mikserem na najwolniejszych obrotach. Połączyć z mąką - przesiewając przez sitko na masę jajeczną - najlepiej miesza się silikonową łopatką, prowadząc ją od brzegów naczynia do środka. Piec w obręczy, albo tortownicy wykładając tylko dno papierem do wypieków. Piec zwiększając temp. do ok.180º C ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić suchym patyczkiem, czy jest upieczony.
- Przygotować wodę i miąższ z kokosa - na moim blogu "jak otworzyć i obrać kokosa"
- Miąższ z kokosa zmielić jak najdrobniej - trzeba dość długo i dobrym rozdrabniaczem, żeby wyszła prawie miazga.
- Schłodzić śmietanę i śmietankę kokosową razem z naczyniem do ubijania - najlepiej ze stali nierdzewnej.
WYKONANIE:
- Biszkopt podzielić na trzy blaty
- Połączyć składniki do nasączenia.**
- Namoczyć w szklance z wodą z kokosa - żlelatynę. Wstawić do wrzątku i rozpuścić.
- Ubić śmietanki na sztywno - dodając pod koniec cukier puder.
- Zmielony kokos połączyć z żelatyną, potem delikatnie z ubitą śmietanką.
- Ułożyć na paterze jeden blat biszkopta - nasączyć 1/3 płynu, wyłożyć 1/3 kremu. Drugi blat - nasączyć 1/3 płynu, wyłożyć 1/3 kremu. Ostatni blat nasączyć ostatnią porcją płynu i całość obłożyć pozostałym kremem i udekorować płatkami z kokosa. Można dodatkowo posypać gotowymi wiórkami kokosowymi.
* Dałam śmietankę otrzymaną z mleka kokosowego w puszce. Mleko musi odstać, ostrożnie przewrócić dnem do góry i otworzyć - zlać wodę kokosową, śmietanka wyraźnie oddziela się od mleka (a właściwie wody kokosowej) - wybrać śmietankę
**Ja wlewam do małej butelki po wodzie, z diurkami zrobionymi w nakrętce - w ten sposób dobrze i równomiernie nasącza się biszkopt, można użyć butelki ze smoczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz