12 marca 2014

Kokos - jak otworzyć i obrać kokosa


Dobranie do świeżego kokos kusiło mnie od dawna, bo kiedy robiłam ciasto ze świeżym kokosem - sama go nie rozbijałam. Miąższ jest soczysty i smaczny, a wiórki  będące w sprzedaży - to zupełnie coś innego. Z tym, że świeże wiórki, szybko tracą soczystość i najlepiej dodawać je tuż przed podaniem. Przy okazji pisania tego posta naczytałam się dużo imponujących informacji o kokosie - nie wiedziałam, że to taka bomba zdrowia: witaminy, aminokwasy, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas i in. - taka mała apteka.

Po za tym dostanie się do kokosa wcale nie jest trudne, jak to wydawać by się mogło - a warto!
  • Kupując kokosa - trzeba potrząsnąć, czy w nim chlupie, bo inaczej może być wyschnięty, albo uszkodzony otwór przez który mogła wyciec woda kokosowa.
  • Najpierw kokosa trzeba umyć.
  • Kokos ma trzy plamki - jedna z nich jest miękka, wystarczy wyciąć ostro zakończonym nożykiem.
  • Odwrócić dziurką do dołu wylać wodę kokosową - przecedzić. Woda kokosowa stosowana jest jako napój izotoniczny, ze względu na dużą zawartość elektrolitów. Podaje się nią w przypadku biegunki, wymiotów i problemów żołądkowych*.
  • Kokos jest orzechem i trzeba go po prostu rozbić. 
  • Na drewnianej desce do krojenia umieścić kokosa i tępą stroną grubego noża, czy tasaka uderzyć dwa trzy razy, aż pęknie. Jeśli nie rozłupał się całkiem, wystarczy w szparę włożyć tasak i uderzyć znim w deskę.



  • Miąższ, żeby wyjąć trzeba najpierw po obwodzie nożykiem starać się podważać wsuwając głębiej z wyczuciem - miąższ odskoczy od skorupki. Nie zawsze się to uda - ja tak wyjęłam z jednej połówki, a z drugiej kawałkami - bo i tak miałam potraktować blenderem.
  • Kokos poza skorupą ma jeszcze skórę, którą wystarczy obrać nożykiem, czy obieraczką. Po obraniu Każdy kawałek podstawić pod strumień zimnej wody, w celu usunięcia okruszków skorupy i skórki.



Tak przygotowany miąższ:
  •  można zetrzeć na tartce do jarzyn - na wiórki, 
  • obieraczką zrobić płatki,
  • albo zostawić w takiej postaci, w każdym przypadku owijając szczelnie folią spożywczą,   Przechować w lodówce - szybko zużyć.


* Źródło Wikipedia.

POLECAM! - do wykorzystania do toru, lodów, deserów itp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...