Ta tarta nie tylko ładnie wygląda, ale również smakuje wybornie. Choć to właśnie wygląd takiej tarty w reklamie telewizyjnej skusił mnie do podjęcia próby jej zrobienia - efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Kruchy spód tarty jest lekko słony, z dodatkiem ziół prowansalskich. Warstwa serowa jest z trzech serów: twaróg, feta i nieduża ilość sera pleśniowego z niebieską pleśnią z dodatkiem świeżego oregano. Dla osób, którzy nie lubią serów pleśniowych pragnę dodać, że jest on w ogóle nie wyczuwalny, a doskonale podkręca smak.
SKŁADNIKI: wielkość tarty 26 cm
ciasto:
300 g mąki
200 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich*
masa serowa:
250 g twarogu
270 g fety
50 g sera z niebieską pleśnią
200 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jaja, 1 żółtko
1 łyżka posiekanych listków oregano
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki soli)
warzywa:
2 małe cukinie
2 duże marchewki
1 bakłażan
1 czerwona papryka
sól, cukier
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
- Na stolnicę wysypać mąkę - wyłożyć masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
- Dodać sól, zioła, żółtka i zagnieść krótko - tylko do zlepienia składników.
- Rozwałkować, przenieść na wałku na formę do tart. Wykleić dokładnie, przyciąć. Nie ma potrzeby smarowania formy, kruche ciasto ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu, że nie przywiera.
- Ciasto w formie schłodzić w lodówce - na czas przygotowania pozostałych czynności, albo na całą noc.
warzywa:
- Warzywa dokładnie umyć. Marchew oskrobać, paprykę można opalić nad palnikiem i zdjąć skórkę, bakłażan i cukinia zostaje ze skórą. Pokroić w plastry na całą długość.
- Warzywa blanszować w kolejności: cukinia, marchew, bakłażan. Wkładać na minutę do wrzątku z solą i cukrem i wyjmować i od razu wkładać do lodowatej wody (dobrze jest dodać kostki lodu).
WYKONANIE:
- Wymieszać składniki masy serowej. Pokruszyć widelcem sery. Roztrzepać jaja, twaróg - zmiksować. Dodać fetę i ser pleśniowy, jogurt, sól, pieprz, zioła, zmiażdżony czosnek, mąkę ziemniaczaną - zmiksować wszystko razem.
- Upiec ciasto. Przed pieczeniem nakłuć gęsto widelcem. Podpiec w temperaturze ok. 200 º C ok. 10 - 15 min. Jeśli w trakcie pieczenia powstają pęcherze - nakłuć jeszcze widelcem w trakcie pieczenia.
- Na podpieczony spód tarty wyłożyć masę serową. Na ser układać paski warzyw - cukinię, marchew bakłażan - zaczynając od brzegów tarty. Czerwoną paprykę układać na końcu - wypełniając luki między ułożonymi paskami.
- Piec ok 50 min. w temp 200 º C. W trakcie pieczenia na wierzchu zbiera się trochę płynu - ale tak ma być. Wyłączyć i przetrzymać jeszcze w piekarniku ok 30 min. Jeśli ser jest płynny odczekać chwilę do momentu krojenia, w miarę stygnięcia staje się coraz bardziej zwarty. Podawać najlepiej na ciepło.
*mieszanka ziół: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek,estragon, cząber
SMACZNEGO!