28 sierpnia 2014

Sernik limonkowy z musem z białych winogron



























Sernik na zimno z musem z białych winogron z dodatkiem mascarpone, jogurtu greckiego i soku z limonki. Miałam do wykorzystania białe winogrona, wyhodowane w Polsce - piękne kiście, ale za mało słodkie, żeby chciało się je jeść. W internecie poza winem i dżemem z dodatkiem owoców cytrusowych nie znalazłam, żadnych przepisów - bardzo dobrze i gdyby nie te kwaśne winogrona nie przyszedłby mi do głowy taki pomysł. Delikatny sernik o lekkim limonkowym smaku i mus, który smakuje jak wnętrze słodkiego winogrona.

SKŁADNIKI: tortownica 24 cm
mus z winogron:
800 g białych winogron (ok.700 ml przecieru)
75 g cukru*
7 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki wody
1/2 limonki - sok

sernik:
400 ml jogurtu greckiego
700 g serka mascarpone
4 żółtka
200 g cukru - ok. 150 ml.
1/2 szklanki mleka
6 łyżeczek żelatyny + 75 ml. mleka
1 i 1/2 limonki - sok

biszkopty na pokrycie powierzchni formy

dekoracja:
200 ml. śmietany kremówki
1 łyżeczka żelatyny + łyżka wody - opcjonalnie
cytryna, limonka, listki melisy

PRZYGOTOWANIE:

  • Jogurt wyłożyć na gęste sito i zostawić na co najmniej 2 godziny do odsączenia.

mus z winogron:

  • Owoce winogrona i cukier - umieścić w garnku, podlać niewielką ilością wody -gotować pod przykryciem ok. 10 min - nieco zmiażdżyć i zostawić jeszcze pod przykryciem ok. 10 min. Odcedzić płyn, a owoce przetrzeć przez sito.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w części podgrzanego przecieru - połączyć z resztą przecieru i sokiem z limonki. Wystudzić.
  • Tortownicę wyłożyć folią przezroczystą z całości i wylać na dno mus (sposób wykonania pokazany jest na moim blogu, przy cytrynowym serniku z musem brzoskwiniowo - morelowym ). Umieścić w lodówce do stężenia.
WYKONANIE:

sernik:

  1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem - zostawić do napęcznienia.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować - wlać do żółtek i postawić znowu na ogniu, mieszając - do mocnego podgrzania (nie gotować, uważać, bo przywiera). Kilka łyżek tej gorącej masy dodać do napęczniałej żelatyny, mieszając rozpuścić i wymieszać z pozostałą masą. Lekko przestudzić, ale nie chłodzić.
  3. Mascarpone i odciśnięty jogurt ubić krótko (2-3 minuty) mikserem, dodać sok z limonki. Do sera dodawać stopniowo masę jajeczną - do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Wylać masę serową na stężały mus, od razu ułożyć biszkopty - wciskając w masę. Wstawić do lodówki do stężenia.
  5. Po całkowitym zastygnięciu odwrócić na paterę, zdjąć delikatnie folię. 
  6. Udekorować, winogrona można posmarować żelem do owoców - sposób wykonania jest na końcu postu: Tarta z truskawkowa z pitają.
Taka ilość cukru przy mało słodkich winogronach, jeśli robimy ze słodkich można ilość zmniejszyć o połowę.

SMACZNEGO!

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz