Placek bardzo popularny w Europie i nie tylko - przepis łatwy do zapamiętania i uniwersalny, bo może być bazą do różnych inspiracji. Wykorzystywany jest do ciast z różnymi dodatkami, a nawet tortów. Nazywane jest cztery kwartały, cztery kwarty, ja nazwałam cztery ćwiartki - od wagi składników, choć to niezupełnie ćwiartki. Zrobiłam z całymi połówkami twardych gruszek i dodałam nieco cynamonu - ciasto jest wilgotne, gruszka ze skórą nie puściła soku i uzyskała pyszną kremową konsystencję - proste i szybkie w wykonaniu.
SKŁADNIKI:
4 jaja
240 g cukru*
240 g mąki
240 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
ok. 1 kg gruszek - twardych, nie do końca dojrzałych i nie za dużych
1 łyżeczkę cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
- Umyć gruszki i przepołowić. Usunąć tylko dno kwiatowe i ogonek.
- Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180º C.
WYKONANIE:
- Ubić jaja z cukrem, dodać mąkę - wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem i najlepiej półpłynne masło. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Wylać wyłożonej papierem do wypieków tortownicy.
- Na wierzchu poukładać połówki gruszek przecięciem do góry.
- Piec w temp. 180º C ok 50 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
* ciasto jest dość słodkie - trzeba to uwzględnić przy dobieraniu dodatków.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz