24 marca 2015

Babka mateczki

Najprostsza babka ucierana - długo zachowuje świeżość dzięki zaparzeniu mąki gorącym tłuszczem. Można ją zrobić z bakaliami, z dodatkiem kakao lub z dodatkiem skórki i soku z cytryny - jako cytrynową. Doskonała w smaku - robię ją często, a szczególnie wtedy jak nie mam wiele czasu , bo robi się ją  bardzo szybko.

SKŁADNIKI: na jedną dużą formę, albo dwie małe

4 - 5 jaj 
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła*
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy i bułka tarta (do silikonowej nie trzeba)

dodatki - opcjonalnie:
2 łyżki kakao
albo bakalie
ew. aromat

PRZYGOTOWANIE:
  • Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą.
  • Przesiać oba rodzaje mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temp. ok.170º C

WYKONANIE:
  1. Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowy na puch.
  2. Zagotować tłuszcz.
  3. Do jaj wsypać mąkę - rozbić, aby nie było grudek. Bez przerwy ubijając, wlać od razu cały wrzący tłuszcz - połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  4. Jeśli dodajemy kakao - wlać do foremki ok. 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao zmiksować i wylać na wierzch na ciasto jasne.
  5. Jeśli dodajemy bakalie - obtoczyć mąką przed dodaniem do ciasta.
  6. Piec w temp. ok.170º C ok. 50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia.
* w przepisie była margaryna.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz