Najprostsza babka ucierana - długo zachowuje świeżość dzięki zaparzeniu mąki gorącym tłuszczem. Można ją zrobić z bakaliami, z dodatkiem kakao lub z dodatkiem skórki i soku z cytryny - jako cytrynową. Doskonała w smaku - robię ją często, a szczególnie wtedy jak nie mam wiele czasu , bo robi się ją bardzo szybko.
SKŁADNIKI: na jedną dużą formę, albo dwie małe
4 - 5 jaj
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła*
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy i bułka tarta (do silikonowej nie trzeba)
dodatki - opcjonalnie:
2 łyżki kakao
albo bakalie
ew. aromat
PRZYGOTOWANIE:
- Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą.
- Przesiać oba rodzaje mąki, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temp. ok.170º C
WYKONANIE:
- Jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowy na puch.
- Zagotować tłuszcz.
- Do jaj wsypać mąkę - rozbić, aby nie było grudek. Bez przerwy ubijając, wlać od razu cały wrzący tłuszcz - połączyć do uzyskania jednolitej masy.
- Jeśli dodajemy kakao - wlać do foremki ok. 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodać kakao zmiksować i wylać na wierzch na ciasto jasne.
- Jeśli dodajemy bakalie - obtoczyć mąką przed dodaniem do ciasta.
- Piec w temp. ok.170º C ok. 50 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem stan wypieczenia.
* w przepisie była margaryna.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz