25 września 2015

Tort hibiskusowy z różaną nutą
























Zaskoczcie bliskich niesamowitym tortem z kandyzowanymi kwiatami hibiskusa. Lekki tort nasączony ponczem z dodatkiem wody różanej - przełożony kremem ze śmietany i mascarpone i zmiksowanymi kwiatami hibiskusa. Ciekawy smakowo - lekko winny i aromatyczny. Jedyny problem to kupienie kwiatów hibiskusa kandyzowanych - ja kupiłam przez internet w jednej z hurtowni rozprowadzających zioła, przyprawy i suszone owoce.

SKŁADNIKI: tortownica 20 cm
biszkopt:
5 jaj
175 ml miałkiego cukru
250 ml mąki
szczypta soli

różowa śmietanka:
200 + 200 ml śmietany kremówki
30 g suszonego hibiskusa

krem różowy ciemny:
różowa śmietanka
1 łyżka cukru pudru

krem śmietanowy z mascarpone:
500 ml śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki kremu różowego ciemnego

kwiaty hibiskusa kandyzowane:
500 ml wrzątku
3 łyżki cukru
30 g suszonego hibiskusa
200 g kandyzowanego hibiskusa

warstwa hibiskusowa:
część namoczonych kwiatów kandyzowanych
2-3 łyżki konfitury różanej  (mogą być też np. wiśnie z kompotu, nalewki) 
1 łyżka wody różanej**

poncz:
200 ml przegotowanej wody
1 łyżka cukru
50 ml spirytusu
2 łyżki wody różanej**

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec biszkopt: Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodawać po trochu cukier. Na wolnych obrotach miksera dodawać stopniowo żółtka  - tylko do wymieszania. Na to przesiewać partiami mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Dno wyłożyć papierem do pieczenia - wylać ciasto. Piec w temp. ok. 175º C ok. 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem stan upieczenia.
  • Różowa śmietanka: Zagotować 200 ml. śmietanki, wsypać suszonego hibiskusa, chwilę podgrzać - przykryć talerzykiem i zostawić dla wydobycia koloru. Po ok. godzinie dodać 200 ml. śmietanki, zamieszać i odcedzić - zostawić w lodówce na sitku. Śmietanka będzie jednocześnie  się schładzała. Mocno schłodzić ( mój patent: zamrażam garnuszek ze stali nierdzewnej z grubym dnem - jak wleję śmietanę jestem pewna, że się nie zważy i szybko ubije)
  • Kwiaty kandyzowane*: 30 g suszonego hibiskusa zalać wrzątkiem. Zostawić pod przykryciem do naciągnięcia. Odcedzić, zagotować z cukrem i zalać hibiskusa kandyzowanego - zostawić na dłuższy czas, aż kwiaty zmiękną. Potem odcedzić - zostawić na sicie. Część ładniejszych odłożyć do dekoracji tortu, resztę przeznaczyć na masę hibiskusową.
  • Warstwa hibiskusowa: odłożone do zmielenia kwiaty zmielić w rozdrabniaczu do warzyw z dodatkiem wody różanej - dla uzyskania lepszej konsystencji można dodać trochę konfitury z róży, czy np. wiśni z kompotu.
WYKONANIE:
  1. Poncz: w wodzie rozpuścić cukier, dodać spirytus, wodę różaną - ok. 60 ml. na jeden krążek.
  2. Krem śmietanowy z mascarpone biały i różowy: ubić kremówkę z mascarpone, dodać cukier. ok. 1/3***  białego kremu odłożyć, do pozostałego dodać 3 łyżki różowej śmietanki - ubić.
  3. Różowy krem śmietanowy ciemny: Różową śmietankę ubić na sztywno mikserem, dodając pod koniec cukier puder.
  4. Biszkopt przeciąć na cztery krążki.
  5. Pierwszy krążek umieścić na paterze, skropić ponczem, posmarować zmiksowanym hibiskusem.
  6. Drugi krążek - skropić ponczem. Rozsmarować biały krem z mascarpone.
  7. Trzeci krążek - skropić ponczem.  Rozsmarować jasny, różowy krem z mascarpone.
  8. Czwarty krążek - skropić ponczem.  Boki obłożyć jasnym różowym kremem, wierzch ciemnym kremem. Udekorować połówkami kwiatów - odsączać w ręczniku papierowym.
  9. Tort schłodzić w lodówce.
* Kwiaty kandyzowane -  niektóre są suche, zgniecione, że trudno je rozprostować. Żeby nadać im elastyczności, trzeba zalać zaparzoną, osłodzoną herbatką hibiskusową - nada to koloru, zmiękną i łatwo będzie je rozprostować i zyskają na smaku.  Pierwszym razem zalałam samym wrzątkiem - zrobiły się blade i bez smaku.
** Woda różana może mieć różne stężenie ekstraktu - trzeba wyczuć ile jej dodać. Jednak trzeba wziąć pod uwagę, że zapach częściowo ulatnia się - w związku z tym trzeba dodać sporo.
*** Można zrobić więcej białego kremu - na warstwę w środku i boki, a dodać te 3 łyżki tylko do jednej warstwy w środku, bo  na całość daje nieciekawy kolor blady róż wpadający w lila. Ja podaję wyżej jak zrobiłam, ale następnym razem planuję zrobić tak.

SMACZNEGO!



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz