Bardzo wdzięczne i pyszne kruche ciasteczka z białym kremem. Dobre na każdą okazję, szybkie do zrobienia, prosty krem zrobiony z rozpuszczonej w śmietance białej czekolady.
SKŁADNIKI:
300 g mąki
2 łyżki niesłodzonego kakao
200 g miękkiego masła
2 łyżki niesłodzonego kakao
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
krem:
200 g białej czekolady
100 ml śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę wymieszać z kakao. Masło ubić mikserem na puch - dodawać cukier puder, cukier waniliowy, sól. Do tego dodać jajko, mąkę - wyrobić drewnianą łyżką. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na ok. 2 godziny.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zimne ciasto rozwałkować, podsypując mąką - wycinać gwiazdki pełne i z dziurką.
- Piec ok. 15 - 17 minut.
- Krem: śmietankę zagotować - wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeszcze ciepłym przekładać ciasteczka - smarować pełne ciasteczko, na wierzch układać z dziurką.
Źródło: DDTVN
Witam, czy ciastka z takim kremem ze śmietaną trzeba szybko zjeść czy mogą poleżeć dłużej i się nie zepsują?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdeczne
Nie mają takiej trwałości jak suche ciasteczka. Krem jest z dodatkiem śmietany, ale myślę że ok. tygodnia to na pewno wytrzymają - w niezbyt gorącym pomieszczeniu.
UsuńPozdrawiam