Chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia łakocie na tłusty czwartek. Chrust podobny do naszych faworków - mniej czasochłonny, bo wystarczy pociąć w romby - mogą być inne kształty i smażyć w głębokim oleju.
SKŁADNIKI na ok. 50 sztuk:
80 g masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżki rumu*
250 g mąki
5 łyżek mleka
szczypta soli
cukier puder - do posypania
ok. 1 litra oleju lub smalcu do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Masło lekko podgrzać - do roztopienia. Zdjąć z ognia i utrzeć z cukrem, dodać jajo, rum - na puch.
- Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek w środku, dodać sól, wlać mleko i utartą masę. Wyrobić gładkie ciasto. Można przykryć folią i odstawić na jakiś czas, żeby odpoczęło.
WYKONANIE:
- Tłuszcz podgrzać - najlepiej stopniowo, na małym ogniu.
- Ciasto rozwałkować cienko ok. 3 mm i wycinać najlepiej radełkiem romby dł. ok. 6 cm.
- Sprawdzić stopień rozgrzania tłuszczu - wrzucając kawałek ciasta, jak od razu skwierczy i wypływa, można wrzucać po kilka sztuk - smażyć na złoty kolor z obu stron.
- Wyjmować od razu na papierowy ręcznik kuchenny, przekładać odsączone na półmisek i posypać cukrem pudrem.
*Ja dałam STROH 80% - może dlatego wyszły takie poduchy.
SMACZNEGO!
Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter - z niewielkimi zmianami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz