26 stycznia 2016

"Chrust" z Nadrenii



















Chyba najłatwiejsze i najszybsze do zrobienia łakocie na tłusty czwartek. Chrust podobny do naszych faworków - mniej czasochłonny, bo wystarczy pociąć w romby - mogą być inne kształty i smażyć w głębokim oleju.

SKŁADNIKI na ok. 50 sztuk:

80 g masła
50 g cukru
1 jajko
2 łyżki rumu*
250 g mąki
5 łyżek mleka
szczypta soli

cukier puder - do posypania
ok. 1 litra oleju lub smalcu do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  • Masło lekko podgrzać - do roztopienia. Zdjąć z ognia i utrzeć z cukrem, dodać jajo, rum - na puch.
  • Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek w środku, dodać sól, wlać mleko i utartą masę. Wyrobić gładkie ciasto. Można przykryć folią i odstawić na jakiś czas, żeby odpoczęło.
WYKONANIE:
  1. Tłuszcz podgrzać - najlepiej stopniowo, na małym ogniu. 
  2. Ciasto rozwałkować cienko  ok. 3 mm i wycinać najlepiej radełkiem romby dł. ok. 6 cm.
  3. Sprawdzić stopień rozgrzania tłuszczu - wrzucając kawałek ciasta, jak od razu skwierczy i wypływa, można wrzucać po kilka sztuk - smażyć na złoty kolor z obu stron.
  4. Wyjmować od razu na papierowy ręcznik kuchenny, przekładać odsączone na półmisek i posypać cukrem pudrem.
*Ja dałam STROH  80% - może dlatego wyszły takie poduchy.

SMACZNEGO!




Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter  - z niewielkimi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz