20 stycznia 2016

Jabłkowe róże w cieście francuskim


























Bardzo efektowne babeczki z jabłkami w cieście francuskim. Robi je się ze złożonych pasków ciasta francuskiego, posmarowanych w środku dżemem morelowym z plasterkami jabłek  -  zwiniętych w rulon. Z jednej porcji ciasta francuskiego wychodzi osiem takich babeczek. Piekłam już drugi raz, dzięki czemu mogę podzielić się swoimi uwagami.  Najlepsze są na ciepło, ale można przygotować wcześniej i zostawić w chłodzie do czasu pieczenia. Piec najlepiej tuż przed podaniem, można też podgrzać, ale wystudzone też są dobre. 

SKŁADNIKI: na 8 sztuk

1 płat ciasta francuskiego ok. 275 g (wielkość ok.52 x 27) - przepis na domowe ciasto francuskie
2 - 3 czerwone jabłka
4 łyżki dżemu morelowego
cynamon
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki cukru
2 szklanki wody

cukier puder - do posypania

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik dobrze nagrzać do temperatury min. 220º C. 
  • Jabłka przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
  • Zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny - włożyć jabłka. Gotować ok. 2 minuty. Odcedzić i wystudzić.
  • Przygotować formę do muffin. Lepiej jak są większe od surowych babeczek, żeby nie były ściśnięte w foremkach - pozwoli to na lepsze dotarcie ciepła i rozchylenie się warstw ciasta. Ściśnięte w środku mają utrudnione wyrastanie.
WYKONANIE:
  • Płat ciasta lekko rozwałkować, podzielić na prostokąty wielkości ok. 26 x 7 cm. Płat ciasta podzielić wzdłuż na pół i w poprzek na 4 części.
  • Każdy kawałek smarować dżemem, zostawiając nie posmarowane brzegi
  • Formę na muffiny opłukać wodą (jeśli nie silikonowe lekko wcześniej natłuścić).
  • Układać plasterki jabłek na połowie, żeby wystawały za ciasto i jeden plasterek zachodził na drugi. Posypać nieco cynamonem. Zwinąć lekko w rulon - nie ściskać i od razu układać w foremkach. Przed pieczeniem dobrze jest schłodzić.
  • Piec ok. 30 minut - przed wyjęciem  wszystkich sprawdzić przynajmniej jedną, podważając widelcem, czy jest dobrze wypieczona. 
  • Można podgrzać przed podaniem i posypać cukrem pudrem. 
SMACZNEGO!































Źródło:  Ale dobre z pewnymi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz