Bardzo efektowne babeczki z jabłkami w cieście francuskim. Robi je się ze złożonych pasków ciasta francuskiego, posmarowanych w środku dżemem morelowym z plasterkami jabłek - zwiniętych w rulon. Z jednej porcji ciasta francuskiego wychodzi osiem takich babeczek. Piekłam już drugi raz, dzięki czemu mogę podzielić się swoimi uwagami. Najlepsze są na ciepło, ale można przygotować wcześniej i zostawić w chłodzie do czasu pieczenia. Piec najlepiej tuż przed podaniem, można też podgrzać, ale wystudzone też są dobre.
SKŁADNIKI: na 8 sztuk
1 płat ciasta francuskiego ok. 275 g (wielkość ok.52 x 27) - przepis na domowe ciasto francuskie
2 - 3 czerwone jabłka
4 łyżki dżemu morelowego
cynamon
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki cukru
2 szklanki wody
cukier puder - do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik dobrze nagrzać do temperatury min. 220º C.
- Jabłka przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
- Zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny - włożyć jabłka. Gotować ok. 2 minuty. Odcedzić i wystudzić.
- Przygotować formę do muffin. Lepiej jak są większe od surowych babeczek, żeby nie były ściśnięte w foremkach - pozwoli to na lepsze dotarcie ciepła i rozchylenie się warstw ciasta. Ściśnięte w środku mają utrudnione wyrastanie.
WYKONANIE:
- Płat ciasta lekko rozwałkować, podzielić na prostokąty wielkości ok. 26 x 7 cm. Płat ciasta podzielić wzdłuż na pół i w poprzek na 4 części.
- Każdy kawałek smarować dżemem, zostawiając nie posmarowane brzegi
- Formę na muffiny opłukać wodą (jeśli nie silikonowe lekko wcześniej natłuścić).
- Układać plasterki jabłek na połowie, żeby wystawały za ciasto i jeden plasterek zachodził na drugi. Posypać nieco cynamonem. Zwinąć lekko w rulon - nie ściskać i od razu układać w foremkach. Przed pieczeniem dobrze jest schłodzić.
- Piec ok. 30 minut - przed wyjęciem wszystkich sprawdzić przynajmniej jedną, podważając widelcem, czy jest dobrze wypieczona.
- Można podgrzać przed podaniem i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz