18 marca 2016

Mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy - inny niż wszystkie - z dwóch krążków kruchego ciasta przełożony masą z lemon curdu i wykończony lemon curdem i śmietaną. Ciasto kruche bardzo delikatne z przepisu na najlepsze ciasto na mazurki i kto zna lemon curd nie muszę zachwalać. Mazurek rozpływa się w ustach jest delikatny i orzeźwiający.

SKŁADNIKI: średnica formy 22 cm

ciasto:
200 g mąki krupczatki
5 g drożdży
30 g cukru pudru
125 g masła
1 żółtko
1/4 białka
otarta skórka z 1/2 cytryny
cukier z wanilią

Lemon curd - wg przepisu na moim blogu

Masa cytrynowa:
1 szklanka lemon curd
1 szklanka wody
2 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej

Do przybrania:
ok. 150 lemon curd
100 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE:
  • Zrobić lemon curdwg przepisu na moim blogu
  • Ciasto najlepiej zrobić od razu z większej ilości - może leżeć w lodówce kilka dni, albo zamrozić.
  • Zagnieść kruche ciasto: wysypać mąkę - zrobić w środku dołek, pokruszyć do niego drożdże, posypać trochę cukru i rozetrzeć na sucho z cukrem i mąką. Dodać masło, resztę cukru - posiekać nożem jak najdrobniej, dodać białko i żółtko, skórkę i wanilię. Wyrobić krótko rękami, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny, albo do następnego dnia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200  - 220º C. W celu rozwałkowania najlepiej pokroić w plastry, ułożyć między dwoma kawałkami folii - oprószyć mąką z obu stron i dopiero rozwałkować. Upiec dwa placki średnicy 22 cm. 
  • Piec do lekkiego zrumienienia ok. 20 min. - uważać, bo łatwo przypalić. Zdejmować wystudzone, bo ciepłe kruszy się bardzo (ja spód składałam z kawałków)
WYKONANIE:
  1. Masa cytrynowa: zagotować wodę z mąką kukurydzianą. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i połączyć z 1 szklanką lemon curdu. 
  2. Przełożyć placki masą cytrynową. 
  3. Dekoracja: Lemon curd włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką - wycisnąć jak na zdjęciu. Śmietanę ubić  nie za bardzo sztywno (bez dodatków), wycisnąć, można przy pomocy woreczka z folii (odciąć rożek). Przy pomocy wykałaczki zrobić rysy (śmietana powinna być bardziej lejąca niż moja).
SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz