16 marca 2016

Najlepsze ciasto na mazurki i drobne ciasteczka


Najlepsze ciasto na mazurki - bardzo delikatne i kruche. Wpływ na jakość tego ciasta ma nietypowy dla ciast kruchych składnik - drożdże. Zastosowanie ma uniwersalne nie tylko na mazurki, ciasteczka, ale i inne wypieki na kruchym cieście. Robi się jak typowe kruche ciasto. Ciasteczka na zdjęciu pieczone były z migdałem w cukrze, ułożonym przed pieczeniem.

SKŁADNIKI: na trzy mazurki formatu A4 (ok.30 x 20 cm)

600 g mąki krupczatki
15 g drożdży
100 g cukru pudru
375 g masła*
3 żółtka
białko z 1/2 jaja, albo z małego jaja
otarta skórka z cytryny
cukier z wanilią

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść kruche ciasto: wysypać mąkę -zrobić w środku dołek,  pokruszyć do niego drożdże, posypać trochę cukru i rozetrzeć na sucho z cukrem i mąką. Dodać masło, resztę cukru - posiekać nożem jak najdrobniej, dodać jajko i żółtka, skórkę i wanilię. Wyrobić krótko rękami, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny, do następnego dnia - może leżeć w lodówce kilka dni. Nadaje się też do mrożenia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200  - 220º C. W celu rozwałkowania najlepiej pokroić w plastry, ułożyć między dwoma kawałkami folii - oprószyć mąką z obu stron i dopiero rozwałkować na potrzebną wielkość i kształt.
  2. Piec do lekkiego zrumienienia ok. 20 min. - uważać, bo łatwo przypalić. Z formy zdejmować najlepiej po wystudzeniu, inaczej może rozpaść się na kawałki - jest tak kruche.
*Dobrze jest w miejsce części masła dodać 1 -2 łyżki smalcu

SMACZNEGO!

























Źródło przepisu: Jadwiga Kłossowska "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z 1978 r.  - z drobnymi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...