Aby tradycji stało się zadość - polecam paschy Wielkanocne. Na moim blogu jest już pascha tradycyjna, pascha cytrynowa z sera twarogowego i teraz ta, też twarogowa - bliźniaczka, czekolada z pomarańczą - naj,naj, najlepsza. Wszystkie są bardzo dobre, ale każda inna. Ta prosta w wykonaniu i te smaki!!! mniam. Można mrozić, można podzielić na dwa mniejsze i jeden zamrozić.
SKŁADNIKI: na wielkość ok. 2 litry
1 kg dobrze odciśniętego sera twarogowego
250 g masła
2 szklanki cukru pudru
4 jaja
szczypta soli
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki mleka
ok. 1/2 szklanki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g gorzkiej czekolady + do ew. dekoracji
skórka z pomarańczy do przybrania - świeża i kandyzowana
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotować sitko, albo inne naczynie z otworami, czy otworem, np. nieużywana doniczka.
- Przygotować odpowiedniej wielkości płat płótna, gazy, czy tetry.
- Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę.
- Utrzeć masło z cukrem, dodać jaja, sól, sok z pomarańczy, na końcu ser i mleko.
- Masę serową mocno podgrzać mieszając, żeby ciepło równomiernie się rozchodziło - najlepiej w kąpieli wodnej, aż masa będzie mocno gorąca. Zdjąć z ognia.
- Jednocześnie rozpuścić w naczyniu ustawionym nad parą wodną czekoladę.
WYKONANIE:
- Do serowej masy dodać rozpuszczoną czekoladę - zostawić trochę do dekoracji - wymieszać dokładnie na jednolitą masę, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
- Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę, wylać gorącą masę - związać rogi i lekko obciążyć. Odłożyć do odsączenia na kilka godzin, a najlepiej do drugiego dnia.
- Na drugi dzień ostrożnie usunąć gazę, ułożyć na paterze i udekorować.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz