8 marca 2016

Pascha czekoladowo-pomarańczowa

Aby tradycji stało się zadość - polecam paschy Wielkanocne. Na moim blogu jest już pascha tradycyjna, pascha cytrynowa z sera twarogowego i teraz ta, też twarogowa - bliźniaczka, czekolada z pomarańczą - naj,naj, najlepsza. Wszystkie są bardzo dobre, ale każda inna. Ta prosta w wykonaniu i te smaki!!! mniam. Można mrozić,  można podzielić na dwa mniejsze i jeden zamrozić.

SKŁADNIKI: na wielkość  ok. 2 litry 

1 kg dobrze odciśniętego sera twarogowego
250 g masła
2 szklanki cukru pudru
4 jaja
szczypta soli
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 szklanki mleka
ok. 1/2 szklanki posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
200 g gorzkiej czekolady + do ew. dekoracji
skórka z pomarańczy do przybrania - świeża i kandyzowana

PRZYGOTOWANIE:
  • Przygotować sitko, albo inne naczynie z otworami, czy otworem, np. nieużywana doniczka.
  • Przygotować odpowiedniej wielkości płat płótna, gazy, czy tetry. 
  • Twaróg przepuścić 3 razy przez maszynkę.
  • Utrzeć masło z cukrem, dodać jaja, sól, sok z pomarańczy, na końcu ser i mleko.
  • Masę serową mocno podgrzać mieszając, żeby ciepło równomiernie się rozchodziło - najlepiej w kąpieli wodnej, aż masa będzie mocno gorąca. Zdjąć z ognia.
  • Jednocześnie rozpuścić w naczyniu ustawionym nad parą wodną czekoladę.
WYKONANIE:
  1. Do serowej masy dodać rozpuszczoną czekoladę - zostawić trochę do dekoracji - wymieszać dokładnie na jednolitą masę, dodać posiekaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
  2. Na sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę, wylać gorącą masę - związać rogi i lekko obciążyć. Odłożyć do odsączenia na kilka godzin, a najlepiej do drugiego dnia.
  3. Na drugi dzień ostrożnie usunąć gazę, ułożyć na paterze i udekorować. 
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...