Kolejny sernik na zimno - skład warstwy serowej, tak jak w serniku jagodowym ombre: twaróg sernikowy z wiaderka i śmietana kremówka. Bardziej zwarty niż jagodowy, bo bez przecieru - za to szybszy do zrobienia, Bardzo dobry, mało słodki - można dodać więcej cukru, ale to zależy od twarogu.
SKŁADNIKI: blacha 21 x 32 cm
biszkopty szampanki - ilość do wyłożenia spodu
kilka łyżek mleka do zwilżenia
500 g + 200 g borówek
2 łyżki cukru
10 łyżeczek żelatyny (50 ml)
150 ml wody
1 kg twarogu sernikowego - potrójnie mielonego (może być z wiaderka)
1/2 cytryny sok i skórka
1/2 cytryny sok i skórka
500 ml śmietany kremówki
6 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Przed wyłożeniem biszkoptów - można wyłożyć grubszą folię na spód i boki formy, żeby ser nie miał styczności z blachą i łatwiej było go wyjąć. Przypiąć folię w 4 - ech miejscach spinaczami biurowymi. Wyłożyć blaszkę biszkoptami - każdy polać ok. 1/2 łyżeczki mleka.
- Śmietanę i ser mocno schłodzić - ja zamrażam garnek z grubym dnem, w którym ubijam śmietanę (niezawodny sposób na ubicie śmietany)
- 200 g borówek, 2 łyżki cukru - zagotować, pogotować ok. 5 min. Przetrzeć przez drobne sitko.
WYKONANIE:
- Żelatynę zalać wodą, zamieszać i zostawić do napęcznienia, rozpuścić wstawiając z naczyniem do wrzątku. 1 łyżkę tej rozpuszczonej żelatyny dodać do przecieru z borówek - połączyć.
- Masa serowa: do twarogu dodać otartą skórkę i sok z cytryny z 1/2 cytryny - zmiksować.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Dodać kilka łyżek do pozostałej żelatyny - zmiksować, następnie połączyć z serem i stopniowo z resztą śmietany. Ok. 1 i 1/2 szklanki masy serowej odłożyć, a do pozostałej wsypać ok. 500 g borówek, wymieszać ostrożnie i od razu wyłożyć na biszkopty.
- Odłożoną, bez borówek masę serową wyłożyć na wierzch sernika - nie wyrównywać powierzchni, polać miejscami wystudzonym przecierem z borówek - rozciągnąć po wierzchu łyżką, dla zrobienia melanżu. Schłodzić.
- Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz