Ostatnio, któryś tydzień z kolei piekę te paluchy - takie mają wzięcie. Są świetne na poczęstunek, przegryzkę, wszelkiego rodzaju spotkania. Mogą być na słono, ale i na słodko, np. sezamem posypałam ciasto posmarowane miodem. Poszukiwałam przepisu z wykorzystaniem ziaren, próbowałam z różnymi ciastami - te są rewelacyjne. Można wykorzystać różne ziarna, jest to dobry sposób na wykorzystanie zalegających resztek nasion, ziaren, czy np. sera żółtego do posypania po wierzchu.
SKŁADNIKI: na ok. 60 szt
500g mąki
250 g masła
1 jajko
6 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek mleka
2 łyżeczki mąki
wieloziarniste:
1 szklanka słonecznika
po 3 łyżki:
czarnego sezamu
siemienia lnianego
czarnuszki
sól gruboziarnista
1 jajko
z białym sezamem:
sezam, miód
z makiem:
mak, gruby cukier, jajko
z orzeszkami ziemnymi:
orzechy ziemne drobno posiekane, sól, jajko
1 szklanka słonecznika
po 3 łyżki:
czarnego sezamu
siemienia lnianego
czarnuszki
sól gruboziarnista
1 jajko
z białym sezamem:
sezam, miód
z makiem:
mak, gruby cukier, jajko
z orzeszkami ziemnymi:
orzechy ziemne drobno posiekane, sól, jajko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto, takie samo jak przy pasztecikach z ciasta kąpanego:
- Przygotować rozczyn: zmieszać w kubku drożdże z cukrem i mlekiem - dodać mąkę - odstawić do wyrośnięcia.
- Na stolnicę wysypać mąkę - część mąki odsunąć na bok - będzie do podsypywania. Wyłożyć na mąkę masło i posiekać - możliwie jak najdrobniej.
- Do mąki z masłem dodać podrośnięte drożdże i jajko - krótko zagnieść ciasto.
- Do dużego garnka wlać zimną wodę - włożyć kulę ciasta, tak żeby całe było zalane wodą - ciasto opadnie na dno. Będzie dobre do dalszej obróbki, jak wypłynie na wierzch. Wyjmując trochę ściskać, żeby spłynął nadmiar wody - wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrobić.
WYKONANIE:
- Wieloziarniste: ziarna wysypać na półmisek i wymieszać. Jajko roztrzepać.
- Odciąć ok 1/4 części ciasta, rozpłaszczyć w rękach i docisnąć do ziaren na półmisku, odwrócić i też przycisnąć do ziaren. Rozwałkować na grubość ok.3- 5 mm., kształtując w prostokąt o szerokości ok 20 cm. Posmarować dość grubo jajkiem, posypać suto ziarnami i solą i ciąć na ok. 1 cm. paluchy.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać z niedużymi odstępami - przenosić na nożu.
- Piec w mocno nagrzanym piekarniku - ja piekłam z termoobiegiem w temp. 200 - 210º C, góra - dół przez ok. 7 min - do lekkiego zrumienienia.*
- Paluchy z innymi ziarnami: w sezamowych ciasto po obtoczeniu w sezamie rozwałkować i posmarować miodem zamiast jajkiem i obsypać sezamem; z makiem sposób wykonania taki sam jak wieloziarnistych, tylko posypane cukrem; z orzeszkami ziemnymi, przed wałkowaniem obtoczyłam w białym sezamie i rozwałkowaniu posmarować jajkiem i posypać orzeszkami i solą.
* zbyt rumiane będą za kruche, łatwo się łamią, za mało rumiane będą mniej smaczne, kluchowate.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz