23 stycznia 2014

Paszteciki krucho - drożdżowe z ciasta kąpanego

Przepis z przed wielu lat. Paszteciki z ciasta krucho - drożdżowego, które łatwo podgrzać - można w piekarniku lub w mikrofali - nie wysycha, staje się pulchne jak świeżo upieczone. Doskonale nadają się do mrożenia. Dobre dla urozmaicenia codziennego menu, jak również na wszelkiego rodzaju przyjęcia - można upiec dużo wcześniej, przed podaniem wystarczy włożyć na 10 min do piekarnika lub mikrofali. Farsz można zrobić z mięsa gotowanego lub inny.  Można po wierzchu posypać kminkiem lub czarnuszką - bardzo dobre.

SKŁADNIKI:

500g mąki
250 g masła/margaryny
1 jajko

6 dkg drożdży
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek mleka - letnie
2 łyżeczki mąki

Farsz:
1 cebula
olej + masło do smażenia 
ok. 400 g gotowanego mięsa
1 jajko
czosnek
bułka tarta
pieprz, sól, starta gałka muszkatołowa

1 jajko - do smarowania wierzchu

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
  • Przygotować rozczyn: zmieszać w kubku drożdże z cukrem i mlekiem - dodać mąkę - odstawić do wyrośnięcia.
  • Na stolnicę wysypać mąkę - część mąki odsunąć na bok - będzie do podsypywania. Wyłożyć na mąkę masło i posiekać - możliwie jak najdrobniej.
  • Do mąki z masłem dodać podrośnięte drożdże i jajko - wyrobić ciasto. Może źle się łączyć, ale nie przejmować się tym - jest nie do końca gładkie.
  • Do dużego garnka wlać zimną wodę - włożyć kulę ciasta, tak żeby całe bylo zalane wodą - ciasto opadnie na dno. Będzie dobre do dalszej obróbki, jak wypłynie na wierzch. Wyjmując trochę ściskać, żeby spłynął nadmiar wody - wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę wyrobić.
Farsz:
  • Cebulę zeszklić na oleju z dodatkiem masła.
  •  Mięso przekręcić przez maszynkę najlepiej sitkiem pasztetowym, albo przez zwykłym dwa razy.
  • Połączyć mięso, cebulę, jajko, czosnek i przyprawy - dodać bułki tartej tyle, żeby farsz miał gęściejszą konsystencję -wyrobić dobrze.
WYKONANIE:
  1. Ciasto rozwałkować w miarę cienko - układać wałeczki z farszu - patrz zdjęcia poniżej.
  2. Zlepiać mocno brzegi, odciąć od całego placka - kroić ostrym, dużym nożem w poprzek na ukośne paszteciki.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać z niedużymi odstępami - nie rosną dużo, jajko rozmącić smarować pędzlem wierzch każdego pasztecika..
  4. Piec w mocno nagrzanym piekarniku - ja piekłam w temp. 250º C, góra - dół przez 15 min - na rumiano.
SMACZNEGO!







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...