5 kwietnia 2019

Zebra - babka na oleju i białkach



Zebra - znany od dawna i lubiany wypiek, występujący w sieci w różnych wersjach. Ta babka - to jest prosty przepis  na wykorzystanie białek - pyszna i atrakcyjna, na oleju. Warto o takich przepisach pamiętać, szczególnie w okolicy Świąt Wielkanocnych - bo do tradycyjnych drożdżowych bab używa się dużo żółtek i potem nie ma co zrobić z białkami.

SKŁADNIKI: tortownica 22 cm
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru*
2 i 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki
1 szklanka  oleju
1 szklanka napoju gazowanego (może być woda)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
aromat - wg uznania

Polewa:
75 g czekolady (gorzka i mleczna)
1 łyżka oleju
1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160℃
  • Formę wysmarować lub wyłożyć papierem do wypieków. Silikonowej nie ma konieczności natłuszczać - ja zrobiłam dookoła rant z papieru na wszelki wypadek, gdyby urosła za wysoko.
  • Przed ubijaniem zważyć miskę, żeby ciasto równo rozdzielić.
WYKONANIE:
  1. Ubić białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier.
  2. 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Do ubitych białek dodawać po trochu: mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, napój - mieszać delikatnie łopatką albo rózgą  - po każdym dodaniu aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać aromat.
  4. Połowę masy przelać do drugiej miski (którą też zważyć). Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao - wymieszać.
  5. Do formy wykładać cały czas na środek po łyżce na przemian raz jasne, raz ciemne., - do wyczerpania składników.
  6. Piec ok. 50 min. do suchego patyczka. W drugiej połowie pieczenia zwiększyć temperaturę do 180℃.
  7. Na polewę: umieścić czekoladę i olej, mleko w miseczce, postawić nad parą i mieszać do częściowego rozpuszczenia czekolady. Zdjąć znad pary i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewa jest gęsta, jak krem.
*dałam 1 szklankę cukru drobnego

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz