6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru*
2 i 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki
1 szklanka oleju
1 szklanka napoju gazowanego (może być woda)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
aromat - wg uznania
Polewa:
75 g czekolady (gorzka i mleczna)
1 łyżka oleju
1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160℃
- Formę wysmarować lub wyłożyć papierem do wypieków. Silikonowej nie ma konieczności natłuszczać - ja zrobiłam dookoła rant z papieru na wszelki wypadek, gdyby urosła za wysoko.
- Przed ubijaniem zważyć miskę, żeby ciasto równo rozdzielić.
- Ubić białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier.
- 2 i 1/2 szklanki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych białek dodawać po trochu: mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, napój - mieszać delikatnie łopatką albo rózgą - po każdym dodaniu aż do wyczerpania składników. Na koniec dodać aromat.
- Połowę masy przelać do drugiej miski (którą też zważyć). Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao - wymieszać.
- Do formy wykładać cały czas na środek po łyżce na przemian raz jasne, raz ciemne., - do wyczerpania składników.
- Piec ok. 50 min. do suchego patyczka. W drugiej połowie pieczenia zwiększyć temperaturę do 180℃.
- Na polewę: umieścić czekoladę i olej, mleko w miseczce, postawić nad parą i mieszać do częściowego rozpuszczenia czekolady. Zdjąć znad pary i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewa jest gęsta, jak krem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz