Pyszne - mięciustkie i puszyste. Podobny skład jak klusek kopytek, ale dzięki mące ziemniaczanej - to są całkiem inne kluski. Doskonale smakują z sosami, z serem, z bułką tartą, czy nawet z samym masłem. Te przygotowałam do sosu pieczarkowego, który opublikuję w następnym poście - dlatego są takie "gołe".
SKŁADNIKI:
ok. 1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 żółtko
sól
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki obrać, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić bez przykrycia, żeby dobrze odparowały. Przecisnąć przez praskę czy maszynkę do mięsa.
- Ułożyć ziemniaki w misce - przycisnąć, żeby nie były napuszone od mielenia.
- Odciąć 1/4 objętośći ziemniaków - to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną - jak na zdjęciu.
- Dodać jajko i żółtko, sól - zagnieść do jednolitego połączenia. Nie gnieść długo.
- Odrywać z ciasta nieduże kawałki - formować kulkę, w której palcem robić wgłębienie.
WYKONANIE:
- Nastawić w większym garnku dużo wody, osolić.
- Wrzucać na wrzątek partiami. Przykryć do wypłynięia na powierzchnię i od tego momentu gotować bez przykrycia ok. 2 min. - od razu wyjmować łyżką cedzakową.
- Najlepsze są od razu ugotowane. Jeśli nie wszystkie zjemy od razu - trzeba przelać wodą, lub rozłożyć na półmisku - żeby się nie posklejały.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz