Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka, o ciekawej konsystencji - pysznie kruche. Doskonałe na dziecięce przyjęcia, mogą być z kolorową posypką lub zwykłym cukrem. Ze względu na dodatek marcepanu wg autora uważane są za ciasteczka na Boże Narodzenie. Ja robiłam na urodziny małej księżniczki.
SKŁADNIKI: na ok. 50 szt.
200 g masła temp. pokojowej
100 g cukru pudru
50 g surowej masy marcepanowej - może być z mojego bloga
1 łyżeczka cukru z wanilią
skórka otarta z 1/2 cytryny
250 g mąki
1 żółtko - do posmarowania
cukier lub posypka do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
- Miękkie masło ubić na puch, dodać cukier puder, cukier waniliowy, skórkę z cytryny - utrzeć razem. Dodać rozdrobnioną masę marcepanową - dobrze rozetrzeć razem.
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masę maślano - marcepanową, zagnieść na jednolite ciasto.
- Z ciasta formować wałki średnicy ok. 5 cm (mogą być mniejsze). Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, może zostać do następnego dnia.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C.
- Wałki ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i obtaczać w posypce.
- Odcinać 1/2 cm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach - nie mogą dotykać do siebie posypkami, bo się skleją.
- Piec ok. 10 - 15 min. na środkowym poziomie piekarnika. Moje były bardzo jasne z wierzchu, a przy wyjmowaniu okazało się, że od spodu są bardzo rumiane - i były bardzo dobrze wypieczone.
- Zdejmować gorące z blachy. Uważać przy zdejmowaniu, bo są miękkie i delikatne - trzeba zdejmować szerszą łopatką.
SMACZNEGO!
Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" - Prawdziwe ciastka piaskowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz