Oryginalna sałatka - gotowany burak, wyfiletowany grejpfrut i chrupiący koper włoski. Ciekawe połączenie smaków - słodko - gorzko - kwaśne. Zaletą tej sałatki jest to, że jest to połączenie nie standardowe - efektowne w wyglądzie. Składników nie należy mieszać - tylko układać bezpośrednio na talerzu, czy półmisku.
SKŁADNIKI:
1 czerwony grejpfrut
2 - 3 małe buraki - najlepiej podłużne
bulwa kopru włoskiego
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
cukier - opcjonalnie
WYKONANIE:
- Buraki upiec zawinięte w folię aluminiową - temp. ok. 200 C ok. 1 godziny, albo ugotować w łupinach np. w szybkowarze. Ostudzić, obrać, pokroić w grube plastry 0,5 cm. - 1 cm.
- Grejpfruta przekroić w poprzek na pół i wyłuskać łyżeczką cząstki - zachowując cieknący sok.
- Koper umyć, odjąć z wierzchu najgrubszą warstwę, wyciąć głąb i pokroić na bardzo cienkie plastry - wymieszać z sokiem grejpfruta i odstawić co najmniej na 1 godz.
- Układać buraki, grejpfruta i koper na półmisku. Sok wymieszać z oliwą cukrem, solą i pieprzem - polać sałatkę, udekorować gałązkami kopru.
SMACZNEGO!
Źródło: Magazyn "Pani" marzec 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz