19 marca 2015

Sernik gotowany, przekładany plackami miodowymi

























Sernik jest obłędny - pochodzi z przepisu, który w mojej rodzinie znany i ceniony jest od ponad 30 lat. Placki miodowe, przełożone masą serową, taką jak do sernika pieczonego - tylko tą gotuje się z dodatkiem mąki ziemniaczanej i gorącą przekłada upieczone miodowe placki. Przełożenie gorącym serem powoduje, że placki stają się od razu miękkie i sprawiają, że całość rozpływa się w ustach. Sernik polany jest polewą czekoladową z dodatkiem mąki ziemniaczanej - nie zastyga jak czekolada, jest miękka i lśniąca i dobrze pasuje do całości.

SKŁADNIKI:

placki miodowe: 6** sztuk średnicy 24 cm.
2 łyżki miodu
50 g masła*
3 łyżki śmietany
1 szklanka cukru pudru
2 jaja
4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczanej

masa serowa:
1 kg sera twarogowego
250 g masła*
2 szklanki cukru pudru
cukier z wanilią
2 jaja
sól
1 cytryna - skórka i sok
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mleka

polewa:
80 g masła*
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść i upiec placki:  podgrzać miód z masłem, mieszając do jednolitego połączenia. Zdjąć z palnika, dodać śmietanę - wymieszać i ostudzić.
  • Oddzielnie utrzeć jaja z cukrem. Przesiać mąkę, dodać sodę, ostudzoną mieszaninę i utarte z cukrem jaja - zagnieść ciasto jak na pierogi.
  • Ciasto rozwałkować jak najcieniej - powinno wyjść co najmniej 6 placków**. Piec na złoty kolor w temp. 200º C ok. 15 min. 
  • Ser przepuścić co najmniej 2 razy przez maszynkę do mięsa, albo 1 raz przez sitko pasztetowe. 
WYKONANIE:
  1. Masa serowa: Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym,  dodać jaja, skórkę i sok z cytryny, sól i na końcu ser.
  2. Mleko połączyć z mąką ziemniaczaną. Masę serową podgrzać do zagotowania i gotować ciągle mieszając 10 min. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem, zagotować i wyłączyć palnik - od razu przekładać placki.
  3. Polewa: składniki polewy wymieszać, podgrzać mieszając i gorącą polać placki. 

* W przepisie jest margaryna - ja używam zamiennie masła.
** Mnie z tej porcji wyszło 8 placków, przy takiej ilości placków można zwiększyć ilość masy serowej - zrobić z 1,4 kg twarogu. Ja nie zwiększałam ilości masy serowej.

SMACZNEGO!





2 komentarze:

  1. Chcę zrobić ciasto na dużej blaszce. Czy użyć przelicznika form? Pytam ponieważ sernik z tortownicy jest wysoki a z blaszki, krojony w kostkę powinien być niższy. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sernik w tortownicy 24 cm ma wys. ok. 7 cm. - bo akurat też teraz robię. W dużą blaszkę można zrobić z 1,5 porcji, albo będzie mniej placków. Można je bardzo cieniutko rozwałkować.
    Też wpadłam na pomysł, żeby zmierzyć objętość gotowej masy serowej - wyszło mi ok. 2,5 litra - to przy sześciu plackach nabierałam po 2 szklanki masy. Wtedy nie zostanie na ostatnie przełożenie ani za dużo, ani za mało - bo trudno utrafić z ilością. - pozdrawiam i przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...