23 kwietnia 2015

Magiczne ciasto

Niezwykły przepis - ze względu na to, że jest z kremem, ale tego kremu nie robi się oddzielnie. Odpowiednie proporcje składników powodują, że w trakcie studzenia oddzielają się 3 warstwy: na górze lekka biszkoptowa, poniżej dwa rodzaje kremu. Ciasto pochodzenia rumuńskiego - prosty sposób wykonania, jedyna uciążliwość jest taka, że nie można go jeść od razu po upieczeniu, bo musi stygnąć w formie 3 godziny. Wersja czekoladowa tego ciasta: Magiczne ciasto czekoladowe

SKŁADNIKI: wielkość formy 20 x 20 *

4 jaja -  w temperaturze pokojowej - ważne! - oddzielić
1 łyżka wody
150 g drobnego cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
125 g rozpuszczonego masła - przestudzone
115 g mąki
500 ml ciepłego mleka
4 krople winnego octu 
cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
  • Rozpuścić masło i ostudzić.
  • Podgrzać mleko.
  • Otrzeć skórkę z cytryny.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C
  2. Żółtka ubić mikserem z cukrem, łyżką wody - na puch. Dodać skórkę z cytryny, esencję.
  3. Wlać od razu całe, rozpuszczone masło - ubić do połączenia 
  4. Na to wsypać przez sitko mąkę - partiami - ubijać.
  5. Wlać od razu całe mleko - ubijać. 
  6. Oddzielnie ubić na sztywno białka z octem, ale nie za sztywno.
  7. Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć - zostaną grudki nie połączone.
  8. Piec 1 godzinę - ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku   w piekarniku - nie powinno wystygnąć raptownie.
  9. Posypać cukrem pudrem.
* Nie piekłam w innych rozmiarach formy - a to może mieć znaczenie.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz