Niezwykły przepis - ze względu na to, że jest z kremem, ale tego kremu nie robi się oddzielnie. Odpowiednie proporcje składników powodują, że w trakcie studzenia oddzielają się 3 warstwy: na górze lekka biszkoptowa, poniżej dwa rodzaje kremu. Ciasto pochodzenia rumuńskiego - prosty sposób wykonania, jedyna uciążliwość jest taka, że nie można go jeść od razu po upieczeniu, bo musi stygnąć w formie 3 godziny. Wersja czekoladowa tego ciasta: Magiczne ciasto czekoladowe
SKŁADNIKI: wielkość formy 20 x 20 *
4 jaja - w temperaturze pokojowej - ważne! - oddzielić
1 łyżka wody
150 g drobnego cukru
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka esencji waniliowej
125 g rozpuszczonego masła - przestudzone
115 g mąki
115 g mąki
500 ml ciepłego mleka
4 krople winnego octu
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Rozpuścić masło i ostudzić.
- Podgrzać mleko.
- Otrzeć skórkę z cytryny.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160º C
- Żółtka ubić mikserem z cukrem, łyżką wody - na puch. Dodać skórkę z cytryny, esencję.
- Wlać od razu całe, rozpuszczone masło - ubić do połączenia
- Na to wsypać przez sitko mąkę - partiami - ubijać.
- Wlać od razu całe mleko - ubijać.
- Oddzielnie ubić na sztywno białka z octem, ale nie za sztywno.
- Białka stopniowo wkładać do masy i bez użycia miksera łopatką od miksera, albo trzepaczką rózgową delikatnie łączyć - zostaną grudki nie połączone.
- Piec 1 godzinę - ciasto na wierzchu będzie rumiane. Studzić w formie 3 godziny, na początku w piekarniku - nie powinno wystygnąć raptownie.
- Posypać cukrem pudrem.
* Nie piekłam w innych rozmiarach formy - a to może mieć znaczenie.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz