SKŁADNIKI: na forma 20 x 20 cm
300 g masła*
150 g cukru*
3 łyżki miodu lub golden syrupu
100 g płatków owsianych
200 g płatków owsianych błyskawicznych (albo zmielonych)
140 g mąki
50 g wiórków kokosowych
60 g kandyzowanego imbiru*
PRZYGOTOWANIE:
- Wsypać do miski: płatki owsiane, mąkę, wiórki kokosowe i imbir - wymieszać.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W większym garnku stopić masło, cukier i miód - zdjąć z ognia. Wsypać do tego suche składniki - wymieszać, wyłożyć do przygotowanej formy, uklepać i wyrównać powierzchnię.
- Piec ok. 30 min, aż będzie rumiane. Przekroić na trzy pasy i każdy na 7-8 kawałków.
* W oryginale było 350 g masła, 200 g cukru i polewa ze 175 g masła, 200 g cukru i 4 łyżki imbiru w proszku - zmieniłam, by odchudzić trochę ten przepis - uważałam, że będzie za dużo cukru i masła, ciastka i tak są słodkie.
SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: Czasopismo "googfood" 2/2015,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz