10 kwietnia 2020

Wielkanoc 2020 - pisanki jedwabiem malowane.



Z OKAZJI ŚWIĄT WIELKIEJ NOCY Wszystkim życzę Zdrowia, Wytrwałości i Radości!

Przepis na te pisanki kiedyś był opublikowany na stronie: kobieta.onet.pl z filmikiem, niestety filmik nie otwiera mi się - ale miałam zapisane co nieco. Oczywiście, musiałam swoje 5 groszy dodać. 

SKŁADNIKI:
6 jaj
kawałki materiału - 100% jedwab*
kawałki płótna - opcja**
stretch folia 
2 łyżki octu 
łyżeczkę oleju

WYKONANIE:
  • Pociąć jedwab na kwadraty, pozwalające otoczyć jajko.
  • Każdy kawałek jedwabiu lekko zwilżyć, żeby ładnie przylegał do jajka i owinąć szczelnie stretch folią*. Ponakłuwać folię w kilku miejscach szpilką. 
  • Zalać jaja wodą, dodać ocet i gotować ok. 15 min. 
  • Wyjąć z wody - ostudzić, potem zdjąć folię i materiał. Natłuścić olejem - można to zrobić przy pomocy chusteczki kosmetycznej.

*jedwab miałam ze starych krawatów.
** Miałam zapisane, że obwiązane były płótnem, ale trudno to szczelnie owinąć i dużo barwnika ucieka do wody, więc wpadłam na pomysł by owinąć folią typu stretch - lepiej trzyma jak jej nie zamoczymy przy zawijaniu!. 

Dużo radości na Święta.!! 





9 kwietnia 2020

Mazurek orzechowy z bezą


Prosty, a doskonały smakowo mazurek (może być to tarta) na kruchym cieście, z warstwą ze mielonych orzechów i krótko zapiekanej, miękkiej bezy. Masa z mielonych orzechów, cukru i żółtek -  podobna jak w moich ulubionych  waflach orzechowych zapiekanych  - pomijanych przez odwiedzających mojego bloga, bo nie są z wyglądu atrakcyjne, a są najlepsze z najlepszych domowych wafli. Z tego też powodu tak bardzo zasmakowałam w tym mazurku.

SKŁADNIKI: forma średnica ok. 28 cm
ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła - zimne
3 żółtka
2 łyżki śmietany

masa:
200 g orzechów włoskich + 100 g do dekoracji
200 g cukru pudru
3 żółtka
skórka i sok z niecałej cytryny

beza:
6 białek
1/łyżeczka soku z cytryny albo octu winnego
szczypta soli
300 g drobnego cukru
1 łyżka budyniu śmietankowego

WYKONANIE:
  1. Ze składników na ciasto - zagnieść krótko, jak kruche. Rozwałkować na  spód i boki, uformować  na blasze lub w formie do tarty. Schłodzić.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 200℃. Ciasto można podpiec wcześniej, albo na surowe wyłożyć mas orzechową.* 
  3. 200 g orzechów włoskich zmielić w młynku na drobno, połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i sokiem i skórką z cytryny. Piec ok. 10 min.
  4. Ubić pianę z 6 białek: najpierw spienić na wolnych obrotach, dodać sól i sok z cytryny. Jak łopatki miksera zaczynają zostawić ślady zacząć dodawać stopniowo cukier, na koniec budyń - wymieszać, wyłożyć na podpieczone ciasto. Posypać pozostałymi orzechami. 
  5. Piec w temp. 170℃ ok. 15 min. Wyłączyć piekarnik i  zostawić w zamkniętym piekarniku  jeszcze na ok. 1 godz.
*Ciasto można wcześniej podpiec - zależy od piekarnika. Mój piekarnik nie dopieka od dołu i prawie zawsze zapiekam wcześniej, zanim wyłożę resztę składników. Nic gorszego jak niedopieczony spód - traci kruchość i delikatność.

SMACZNEGO!


7 kwietnia 2020

Sernik Nowojorski



Chyba najbardziej bezproblemowy sernik: Sernik nowojorski - aksamitny, wilgotny, orzeźwiający i aromatyczny dzięki dodatku świeżo otartej skórki i soku z cytryny. Jeszcze jedna cecha odróżniająca go od innych serników - polany jest polewą z kwaśnej śmietany i cukru. W wielu przepisach napisane jest, że się zapieka - ja nie proponuję tego - ładniej wygląda zostawiona surowa, wylana już po wystygnięciu. Taka polewa wbrew pozorom jest trwała, nie spływa, a na drugi dzień jest jeszcze stabilniejsza, niż wylana od razu.
Bezproblemowy - nie może się nie udać. Nie przypali się, bo piecze się go w niskiej temperaturze. Nie opadnie po upieczeniu - bo nie ubija się masy serowej długo, żeby właśnie nie napowietrzać - dzięki temu i niskiej temperaturze masa serowa tylko ścina się i pozostaje kremowa i jednakowa od środka, aż po brzegi. 

SKŁADNIKI: tortownica 22, wys. 5,5 cm

Wszystkie składniki temperatury pokojowej

spód:
150 g herbatników
75 g masła
1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie

masa serowa:
1000 g twarogu - może być potrójnie mielony
200 g drobnego cukru
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki (35 g) mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 - 5 jaj
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18 - 22%

polewa:
125 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • Herbatniki zmiksować w malakserze, połączyć z roztopionym masłem. Masa przy próbie zgniecenia w ręku powinna się trochę lepić. Wysypać na dno tortownicy - najlepiej silikonowej i przy pomocy miarki, czy szklanki ugnieść rozmieszczając cienko na całym dnie, a jak wystarczy to i po bokach. Schłodzić w lodówce. 
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180℃. 
WYKONANIE:
  1. Do cukru zetrzeć skórkę z cytryny - rozetrzeć, potem wymieszać z mąką.
  2. W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową- ucierać na najwolniejszych obrotach - tylko do jednolitego połączenia.
  3. Schłodzony spód umieścić na blasze z piekarnika, wylać masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Temperaturę od razu zmniejszyć do 120℃ - piec ok. 60 - 70 min, albo dłużej -  sernik w środku jest wilgotny, ale przy poruszaniu, czy dotknięciu powinien być ścięty - nie płynny.
  4. Po wyłączeniu piekarnika ostrożnie wysunąć blachę i odciąć sernik delikatnie od brzegów, żeby nie popękał.  Zostawić do lekkiego przestudzenia w lekko uchylonym piekarniku - ok. 1 godziny. (w trakcie można).
  5. Śmietanę z cukrem rozmieszać krótko, energicznie łyżką. Po całkowitym wystudzeniu i schłodzeniu polać polewą. 
  6. Przechowywać w lodówce - podawać po kilkugodzinnym schłodzeniu.
SMACZNEGO!


 Źródło: - https://www.joyofbaking.com/Cheesecake.html - z drobnymi zmianami

Babka z masłem orzechowym i orzeszkami w karmelu

Babka treściwa, bardziej gęsta niż puszysta. Zdecydowany wpływ ma strukturę ma masło z orzeszków ziemnych, którego jest tu cała szklanka. Robiłam sama masło orzechowe - wystarczy podprażyć orzeszki i zmiksować do konsystencji masła. Ciekawa w smaku, a dodatek orzeszków w karmelu  jeszcze bardziej jeszcze bardziej go podkreśla, a poza tym, kto nie lubi orzeszków w karmelu?

SKŁADNIKI: na formę 2,5 l

2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1 i 1/2 proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1/2 łyżeczki soli

115 g masła - miękkie
1 szklanka jasnobrązowego cukru
1/2 szklanki cukru
225 g  gładkiego masła orzechowego*
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 duże jaja
1 szklanka mleka  - letnie
3 łyżki kakao

tłuszcz do formy
i kakao do obsypania

orzeszki ziemne w karmelu:
pół szklanki orzechów ziemnych - niesolonych
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki wody
szczypta soli

lukier:
100 g pianek marshmallow
1/4 szklanki cukru
1 - 2 łyżki śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik rozgrzać do temp. 175℃. Formę wysmarować dokładnie tłuszczem - wszystkie zagłębienia. Przez drobne sitko obsypać kakao, strzepnąć jego nadmiar.
WYKONANIE:
  1. Przygotować suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól -  wymieszać.
  2. Oddzielnie ubić masło z oboma rodzajami cukru - na puch,  dodać masło orzechowe i wanilię - miksować do połączenia.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać jaja - dokładnie łącząc po każdym dodaniu.
  4. Na najmniejszych obrotach dodać mąkę w trzech porcjach, naprzemiennie dodać dwa razy po 1/2 szklanki mleka - do połączenia.
  5. Połowę ciasta wymieszać z kakao.
  6. Ciasto najlepiej wyłożyć do formy używając dwóch rękawów cukierniczych (mogą być worki z mocniejszej folii - odciąć jeden róg). Wykładać raz jasne ciasto, raz z dodatkiem kakao.
  7. Po wyłożeniu całego ciasta postukać formą, aby dokładnie wypełnić załamania w formie.
  8. Piec ok. 1 godziny - do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10-15 min., dopiero wyjmować, podważając najpierw brzegi babki i postawić na ruszcie do wystygnięcia.
Karmelizowane orzeszki ziemne:
  1. Przygotować matę silikonową lub papier do pieczenia.
  2. Cukier i wodę umieścić na patelni - podgrzewać do uzyskania brunatnego koloru - nie mieszać, tylko ew. poruszać ostrożnie patelnią.
  3. Dodać orzeszki ziemne i sól - wymieszać. Wylać na przygotowaną folię - wystudzić. Przenieść na deskę i posiekać niezbyt drobno.
Lukier:
  1. Podgrzewać pianki, cukier puder i 1 łyżkę śmietanki - mieszać do rozpuszczenia, jeśli potrzeba dodać jeszcze trochę śmietanki. Polać babkę jeszcze ciepłym lukrem, posypać karmelizowanymi orzeszkami.
SMACZNEGO!

Źródło: blog z niewielkimi zminami

6 kwietnia 2020

Placek włoski




Bardzo ciekawy placek ze starych przepisów, składający się z różnych warstw - można go zrobić w formie babki.  Ze składników nie wynika nic szczególnego, a zajmuje trochę więcej czasu niż zwykła babka. Uwierzcie mi - to ciasto warte jest zachodu, choć sama żeby zrobić pierwszy raz musiałam się długo namyślać. Każda warstwa tego ciasta ma inną teksturę, co powoduje, że nie jest nudne, jakby jadło się przekładane kremem.

SKŁADNIKI:  na dwie formy 11 x 37 cm

ciasto żółte:
120 g masła - miękkie
200 g cukru pudru
7 żółtek
1/2 szklanki śmietany
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna - otarta skórka i sok

ciasto białe:
7 białek
200 g drobnego cukru
wanilia - ziarenka, lub cukier waniliowy
70 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła - rozpuszczone

ciasto ciemne:
6 jaj - oddzielić
180 g drobnego cukru
105 g mąki pszennej
45 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

polewa czekoladowa:
100 g czekolady
3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE: 

  • Blachy wyłożyć papierem do pieczenia, albo wysmarować tłuszczem i obsypać mąką.
  • Wszystkie składniki odmierzyć wcześniej, bo warstwy jedna po drugiej czekają surowe w blaszce na kolejną porcję. 
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 170℃
WYKONANIE:
  1. Masło utrzeć dobrze z cukrem pudrem, potem z żółtkami. Dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - połączyć na gładką, puszystą masę. Wylać do blachy.
  2. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier - ubijać do rozpuszczenia cukru. Potem dodać wanilię, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia - wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone masło - delikatnie wymieszać do połączenia i wylać na ciasto żółte. 
  3. Ciasto ubić jak biszkoptowe. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia - wymieszać.  Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier - ubijać do rozpuszczenia cukru. Na najmniejszych obrotach dodać po jednym żółtku.  na koniec przesiewać przez sitko wymieszaną mąkę z kakao - delikatnie łopatką do uzyskania jednolitej masy. Wylać na ciasto białe.
  4. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godziny - do suchego patyczka.
  5. Polewa: do rondelka wlać olej, posiekaną czekoladę - rozpuścić nad parą. Polać wystudzone ciasto.
SMACZNEGO!


1 kwietnia 2020

Gęsie łapki

Znacie te cudne ciasteczka? - nazwa kojarzy mi się z wiosną. Dobry przepis na wykorzystanie twarogu, jeśli kończy się termin przydatności, a wiemy, że już się go nie zużyje. Ciasto zagniata się z dodatkiem twarogu, co sprawia, że są delikatne i kruche. Formowane są z wyciętych krążków -  składając przesypuje się cukrem, który w trakcie pieczenia lekko się karmelizuje i skleja miejsca złożenia. Dla lepszego efektu zewnętrzne wierzchnie obtoczyć grubym cukrem rafinadą.

SKŁADNIKI: ok. 25 szt

2 szklanki mąki
200 g masła - zamrożone albo mocno schłodzone
200 g półtłustego twarogu (dobrze odciśniętego)
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody

cukier kryształ i cukier rafinada do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:
  • Przesiać mąkę, wyłożyć na nią masło - posiekać jak najdrobniej; dodać pokruszony twaróg, żółtka, wodę - zagnieść krótko. Schłodzić 1 godzinę w lodówce.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190℃. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia 
  2. Porcje ciasta rozwałkowywać cienko, wykrawać krążki szklanką, albo ramekinem - lepsze o większej średnicy.
  3. Cukier wsypać do miski. Krążki ciasta obtaczać w cukrze, składać na pół, obtoczyć i znowu złożyć - z wierzchu obtoczyć w grubej rafinadzie.
  4. Układać na blasze - piec ok. 30 min do lekkiego zrumienienia.
 SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: blog. Dawno zapisywałam, a teraz nie otwiera się to co było.