W E S O Ł Y C H Ś W I Ą T !
SKŁADNIKI: dwie półokrągłe foremki -10 x 33 cm
3 szklanki mąki
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
3/4 - 1 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka przypraw do piernika
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki posiekanej smażonej skórki pomarańczowej*
2-3 jaja
1 łyżeczka amoniaku
masło do formy
masa czekoladowa:
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
1 łyżka cukru
100 g gorzkiej czekolady
200 g masła - temperatura pokojowa
100 g migdałów
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek.
- Miód z cukrem podgrzewać do lekkiego zrumienienia i od razu wlać do mąki. Dodać olej i 3/4 szklanki mleka wymieszanego z kakao (do kakao dodawać stopniowo mleko, do uzyskania pasty, potem dodać resztę mleka). Dodać jeszcze przyprawy, orzechy i skórkę pomarańczową - wyrobić drewnianą łyżką, w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka i zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Formę wysmarować masłem.
- Do wystudzonego ciasta dodać jaja, amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody lub mleka. Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć do przygotowanych form i wstawić do piekarnika, po ok. 1/2 godziny temperaturę zwiększyć do 170℃ - piec do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z form i wystudzić.
- Migdały: migdały zalać wrzątkiem, odlać wodę i zalać drugi raz wrzątkiem - trzymać w wodzie, aż skórka będzie dała się bez problemów zdjąć. Odcedzić i od razu, zanim wyschną usunąć skórkę. Pokroić migdały wzdłuż na dwa, trzy razy - też najlepiej od razu po obraniu, są miększe i łatwiej kroić.
- Masa: mleko zagotować. Zdjąć z ognia. Żółtka rozetrzeć z cukrem, zahartować dodając stopniowo mleko - mocno podgrzać( do temp. ok. 80 ℃). Czekoladę posiekać, zalać gorącym mlekiem z żółtkami - zostawić do zmiękczenia czekolady i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło zmiksować, dodawać masę czekoladową - do uzyskania jednolitej masy.
- Masę czekoladową wyłożyć na zimne ciasto, wyrównać, wciskać migdały. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.