9 grudnia 2015

Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne

Bardzo popularne ciasto w Anglii przygotowywane na wesela, święta i inne uroczystości. Występuje dużo takich przepisów, niewiele różniących się, posiadających w nazwach określenia: angielskie, tradycyjne, owocowe, weselne. Jedno co łączy te ciasta, to to, że jest ono nasączane suto po upieczeniu alkoholem - czasami stoi w lodówce kilka tygodni i podlewa się alkoholem 1 -2 razy w tygodniu. Zawiera dużą ilość owoców suszonych lub kandyzowanych, orzechów i migdałów. Mąka dodana jest tylko po to, żeby zlepić ze sobą owoce.  Są to ciasta często bogato zdobione. W/g moich upodobań to ciasto  jest najlepsze na Święta Bożego narodzenia - można go zrobić dużo wcześniej przed świętami i jak uda się to zostanie do Nowego Roku. 
Przepis na  ciasto, które publikuję pochodzi z książki "Step by step cake decorating" Karen Sullivan", pod nazwą "Traditional fruitcake". Jest to ciasto z samymi owocami suszonymi, z przewagą rodzynek. Owoce i przyprawy są gotowane w cydrze i zostawiane do następnego dnia. Dzięki temu ciasto jest bardzo wilgotne i jest od razu dobre do jedzenia - nie musi leżakować jak inne tego typu ciasta. Jest aromatyczne, sycące i bardzo trwałe - zachowuje trwałość nawet 2 miesiące.

SKŁADNIKI: forma średnica 25 cm
200 g rodzynek sułtanek
200 g rodzynek innych
350 g suszonych śliwek
350 g kandyzowanych wiśni
2 małe deserowe jabłka - obrane, bez gniazd - w kostkę
600 ml słodkiego cydru
4 łyżeczki przypraw korzennych

200 g masła - miękkie
175 g ciemnego brązowego cukru
3 jaja - roztrzepane

150 g zmielonych migdałów
275 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło do formy
bułka tarta lub biszkopty
łyżka koniaku lub whisky*

wykończenie:
dżem morelowy - przetarty przez sitko
lukier plastyczny z 600 g cukru pudru  lub masa marcepanowa lub lukier z wody i cukru

PRZYGOTOWANIE:
  • 7 pierwszych składników gotować przez 20 minut, aż wchłonie się płyn.
  • Zdjąć z ognia i zostawić na noc.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia - wyżej niż tortownica, żeby zapobiec wylaniu ciasta - wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub biszkoptami.
  2. Ubić masło z cukrem na puch. Ubijać wlewając strużką jaja.
  3. Wymieszać z mieszaniną owoców.
  4. Wymieszać ze sobą suche składniki i oprószając owoce delikatnie wymieszać.
  5. Wyłożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Przykryć z wierzchu folią aluminiową. Piec pod przykryciem 2 godziny, zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut. Jeśli jest potrzeba piec dłużej - do suchego patyczka.
  6. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie na 10 minut. 
  7. Wyjąć z formy, przenieść na kratkę, nakłuć patyczkiem i nasączyć alkoholem (ja podlałam suto kilka łyżek). Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Udekorować wg uznania. Moja wykończenie: całość obłożyłam gorącym dżemem morelowym - zostawiłam do zastygnięcia na noc. Na drugi dzień obłożyłam lukrem plastycznym - przepis na mojej stronie.
 *W innych przepisach dodawane jest Cherry.
SMACZNEGO!

















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...